Posavec čestitao Čehoku i Čačiću na pobjedi uoči sudbonosnih dana za HNS i Vladu HDZ-a

vv | 5.6.2017. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

- Čestitam Čehoku i Čačiću na pobjedi, koje je posljedica volje birača koju poštujem i surađivat ću s njima kao i sa svakim izabranim županom ili gradonačelnikom, rekao nam je Matija Posavec, međimurski župan i potpredsjednik HNS-a, osvrćući se na ishod drugog kruga lokalnih izbora u Varaždinu i Varaždinsko županiji.

U nedjelju su Čehok i Čačić pobijedili svoje protukandidate, odnosno kandidate koalicije HNS-a i SDP-a. To je potaknulo na komentar i druge istaknute HNS-ovce, među kojima i saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha.

-Ovi su lokalni izbori po svojim rezultatima vrlo ambivalentni za HNS. Gubitak Varaždina i Varaždinske županije ozbiljan su udarac stranci tamo gdje je više od desetljeća imala vrlo važno i snažno uporište. Gubitak Dubrovnika, makar očekivan, bolan je i težak baš kao i gubitak Kraljevice jer su rezultati vođenja tih gradova bili fantastični, priznaje Richembergh na svom FB profilu.

Ipak, kako naglašava, obranjeni su Međimurska županija te brojni gradovi i općine Varaždinske županije poput Ivanca i Lepoglave, a također i Osijek, Pirovac, Cres i Sveti Ivan Zelina, kao i deseci općina, svugdje uglavnom od jakih izazivača iz HDZ-a.

I rezultat Anke Mrak Taritaš u Zagrebu drži sjajnim jer je ona prvi put u 16 godina ozbiljno ugrozila primat najmoćnijega hrvatskog gradonačelnika svih vremena i tek nekoliko postotaka je dijelilo od pobjede u glavnom gradu.

-I već površna analiza govori da je HNS baš svugdje, osim na listi za Skupštinu Primorsko goranske županije i na još nekoliko malobrojnih mjesta, ostvario odlične rezultate jer baš nigdje nije ostao ispod izbornoga praga. Štoviše, dokazao je da nije ničiji prirepak, da se ne šlepa uz nikoga i da bez straha nastavlja biti jedna od najvažnijih stranaka na hrvatskom političkom prostoru, drži saborski zastupnik u vezi rezultata Anke Mrak Taritaš čija pobjeda i jačanje u stranci, prema ocjenama komentatorice Jutarnjeg lista Jelene Lovrić, uopće nije odgovarala pokloniku koalicija s HDZ-om Ivanu Vrdoljaku, koji je najprije „cijeloj je zemlji neuvjerljivo lagao u lice da ne pregovara s HDZ-om, da bi dan prije izbora u gluho doba noći vlastitim tvitom i informacijama koje je pustio u medije implicitno priznao da se dogovor o HNS-ovom ulasku u Plenkovićevo jato upravo finišira.”

Čestitajući svim izbornim pobjednicima, Richembergh veli da se moglo i bolje, a vidi i razlog zašto se nije.

-Nema nikakve sumnje da bi rezultati na mnogim mjestima bili puno bolji da nas u posljednja tri tjedna nisu opteretile kobne špekulacije i sumnje o mogućem ulasku u vladu HDZ-a, koje su obeshrabrile mnoge naše potencijalne birače. Ali to je problem koji ćemo riješiti u naredna dva dana na našim stranačkim tijelima. HNS će ostati jedinstvena i snažna stranka, jasnoga profila i konzistentnih političkih stavova, ocjenjuje saborski zastupnik.

U središnjici HNS-a u održan je u ponedjeljak sastanak užeg vodstva stranke u vezi ponude HDZ-a da narodnjaci podrže, odnosno uđu u Vladu. Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak priznao je da je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o razgovaraoa o punudi, a “kako bi to mogao prezentirati središnjim tijelima stranke”, prenosi Jutarnji list.

U utorak bi se trebala održati sjednica Predsjedništva, a dan kasnije i Središnji odbor stranke.

Prije toga, odnosno još danas, prema navodima Jutarnjeg lista,  sastat će se predstavnici HNS-a Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, kako bi donijeli odluku o ponudi HDZ-a koja im je bliska, posebice varaždinskim narodnjacima.

-Ne znam za taj sastanak, nitko me nigdje nije pozvao, rekao nam je Posavec o navodnom sastanku, dok su nam iz HNS-a Varaždinske županije napomenuli da se ništa bitno neće dogoditi do srijede.