Ponude za glavni projekt i prijavu projekta adaptacije sportskih objekata dale tri tvrtke, ali…

vv | 17.2.2017. u 01:27h | Objavljeno u Aktualno

Tri poduzeća dala su ponude za izradu dokumentacije za adaptaciju četiri sportska objekta u vlasništvu Grada Varaždina, ali su one, kao i još neki dokumenti, dostavljeni s e-mail adrese jednog od tih ponuđača, sudeći prema preslikama komunikacije između Euro Consultinga i nekih od sportskih udruga kojima je Grad Varaždin dao na upravljanje spomenute sportske objekte, odnosno igrališta Jalkovec, Gojanec, Udarnik i Zelengaj. To je, čini se, bio jedan od  razloga zašto se sa sjednice varaždinskog Gradskog vijeća  pozivao čak i DORH  da ispita nabavu spomenutih ponuda i odabrih ponuđača. No, bez obzira na sve, dvojbeno je koliko to bilo opravdano.  

Sportske udruge  NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica Gojanec, članovi krovne sportske organizacije u Varaždinu - Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina,  upravljaju sportskim objektima više od 15 godina, dok je NK Varteks igralište u Jalkovcu dobio na upravljanje prije četiri godine. Budući da se tijekom tih godina malo il nimalo u njih ulagalo, navedeni sportski objekti i pripadajući im tereni u stvarno lošem stanju te iziskuju veća investicijska ulaganja.

-Stoga je Grad Varaždin donio odluku da u suradnji sa spomenutim sportskim klubovima pokuša stvoriti bolje uvjete za bavljenje sportom na navedenim sportskim terenima te da se pripremi sva potrebita dokumentacija za prijavu na natječaj za Mjeru 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno  vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, doznajemo od Patrika Košćaka, tajnika ZSUG Varaždin. 

 Na 26. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, održanoj 29. rujna prošle godine, donijeta je odluka o Izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2016. godinu gdje su pozicionirana sredstva za podmirenje troškovi izrade projektne dokumentacije za dogradnju, rekonstrukciju ili izgradnju sportske građevine, i to na način da se ona povećaju sredstvima europskih fondova i/ili drugih izvora, kao i sredstva za izradu projektne prijave na europske fondove i/ili druge izvore, a koji odnose se na sportske udruge koje upravljaju sportskim građevinama u iznosu od 670.0000 kn.

Nakon što su interes iskazali četiri spomenuti sportski klubovi - a DAN, prema izjavi gradonačelnika Gorana Habuša, radije odabrao sličan posao s dječji vrtićima – klupska upravna tijela prikupila više ponuda od privatnih tvrtki, iako se prema „Internom aktu za provedbu nabave ispod zakonskih vrijednosnih pragova“ ZSUG Varaždin  bagatelna nabava „može realizirati i temeljem jednog predračuna i/ili ponude, ako za to postoje opravdani razlozi“ kao što su žurnost i sl.

Međutim, zbog promjene nekih stavki, ponude su privatne tvrtke dostavljale ne jednom, već u dva navrata. To je razvidno iz dopisa koji je iz Euro Consultinga upućen čelniku NK Varteks 10. studenog prošle godine kada su klubu dostavljeni i dokumenti  pod nazivom  Poziv za dostavu ponuda Varteks konzultantske EC, Poziv za dostavu ponuda Varteks konzultantske  Logička  matrica te Poziv za dostavu ponuda Varteks konzultantske Intellectus, a dan kasnije i ponude za konzultantske usluge od Logičke matrice,  odnosno Intellectusa.

-U prilog vam šaljem nove ponude (Zelene Gradnje i Euro Consultinga). Te izmijenjene dokumenta potrebno je ovjeriti i dostaviti kod nas što prije (Zagrebačka 31). Mijenjali su se iznosi i stavke ponude. Stare ponude je potrebno baciti. Ponude Logičke Matrice i Intellectusa PM ćemo vam proslijediti kada ih primio, navodi se u dopisu.

U privitku tog  dopisa bili su, uz ostalo, i  dokumenti pod nazivom Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda Varteks-konzultantska  i Odluka  o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja-konzultantske usluge, kao i isto takvi dokumenti vezani uz glavni projekt. Svi su ti prilozi, odnosno dokumenti u MS Word docx formatu pa se može zaključiti da se vrlo vjerojatno radi tek o predlošcima, a ne o gotovim, formiranim dokumentima. Isti zaključak se javlja i u vezi dokumenata pod nazivom Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda konzultantske  i Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja konzultantske, odnosno glavni projekt,  koji su iz Euro Consultinga 17. listopada dostavili NK Udarniku 32, budući da su i oni u spomenutom formatu.

Svi su ti priloženi dokumenti na kraju završili u ZSUG Varaždina.

-Kako bi mogli započeti s izradom projektne dokumentacije i prijave na natječaj, Zajednica sportskih udruga pozvala je navedene sportske udruge da dostave  cjelokupnu dokumentaciju za prijavu na natječaj. Na našu adresu sportske su udruge dostavile svu dokumentaciju te je Izvršni odbor Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, prema dostavljenim ponudama,  donio odluku o financiranju navedenih troškova prema ponudama koje su prikupili klubovi. Nakon donošenja odluke, klubovi su sklopili ugovore o financiranju troškova izrade projektne dokumentacije i prijave na natječaj sa tvrtkama Zelena gradnja j.d.o.o i Euro Consulting, a Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina nakon toga sklapa ugovore o cesiji sa klubovima i navedenim tvrtkama i vrši plaćanje prema ugovoru, objašnjava Koščak te napominje da je spomenutim tvrtkama isplaćeno 335.000 kn, dok će isto toliko biti isplaćeno u trenutku kada će klubovima biti dostavljena  projektna dokumentacija, odnosno  izrađena prijava za natječaj.

S obzirom da je po pravilniku o bagatelnoj nabavi Zajednice sportskih udruga dovoljna tek jedna ponuda u nekim slučajevima, a posebice da se radi o internom aktu, nije jasno što bi tu mogla istražna tijela, to tim više ako se u obzir uzme stav Grada Varaždina.