Pokušavaju se iznaći dodatna financijska sredstva za saniranje elementarnih nepogoda

V.V. | 22.9.2017. u 13:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kojim predsjeda saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, na sjednici održanoj u srijedu donijelo je zaključke s kojima će upoznati premijera i Vladu RH-a, te resorna ministarstva, a koji idu za ublažavanjem posljedica uzrokovanih elementarnim nepogodama.

– Šteta je dosada procijenjena na iznos veći od 2,3 milijarde kuna zbog čega je potrebno iznaći dodatna sredstva kako bi se ublažile posljedice zaista velikog broja prirodnih katastrofa koje su ove godine zadesile našu zemlju – rekao je Križanić na sjednici.

Tako je jedan od zaključaka Državnog povjerenstva da raspoloživa sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna nisu ni izbliza dostatna za djelomičnu sanaciju šteta prema podacima iz Registra šteta na dan 18. rujna 2017. Državno povjerenstvo odlučilo je da će zatražiti od nadležnih ministarstava dostavu prijedloga odnosno stajališta oko modela kojima bi se ublažile štete i provela djelomična sanacija nastalih šteta tijekom 2017. godine.

- Zadužuje se predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda uputiti nadležnim ministarstvima zahtjev za dostavom prijedloga iz točke 1. ovoga Zaključka za što je dan rok od mjesec dana - jedan je od zaključaka sjednice.

Križanićeva obveza je, što je jedan od zaključka sjednice, da o provedenoj raspravi upozna premijera i Vladu Republike Hrvatske te uputi zahtjev za razmatranje i iznalaženja mogućnosti osiguranja dodatnih novčanih sredstava kojima bi se djelomično sanirale štete od elementarnih nepogoda, a sve u skladu s proračunskim mogućnostima.

A nakon što stignu odgovori iz Vlade i pojedinih nadležnih ministarstava Križanić će sazvati tematsku sjednicu na koju će pozvati i predstavnike nadležnih ministarstava. Potom će se predložiti model i način raspodjele raspoloživih sredstava za naknadu za štete uzrokovane elementarnim nepogodama. Osim toga posebna pažnja, i posebna sjednica, posvetit će se tematici osiguranja poljoprivrednih usjeva i stoke gdje je preko fondova Europske unije za tu svrhu osigurano oko 50 milijuna eura.

Jedan od zaključaka je i da se treba pristupiti izradi potpuno novog zakona, a vezano uz ovu problematiku, velikih šteta uzrokovanih elementarnim nepogodama.

Inače, od spomenutih više od 2,3 milijardi kunu, šteta na području Varaždinske županije mjeri se u desecima milijuna kuna.

– Štete na poljoprivredi na području županije uzrokovane olujnim i orkanskim vjetrom iznose 850 tisuća kuna dok su štete uzrokovane na prometnicama i građevinama oko 7,9 milijuna. Tuča je u poljoprivredi na području Varaždinske županije uzrokovala štetu od 6,3 milijuna kuna. Najpogubniji je bio mraz koji je na području županije uzrokovao štetu od 42,5 milijuna kuna – naglasio je Križanić na sjednici.

– Ukupna šteta na području Hrvatske, uzrokovana poplavama, tučom, mrazom, požarima i ostalim prirodnim katastrofama, do sada je procijenjena na oko 2,3 milijarde kuna. Ta će brojka rasti jer štete uzrokovane nedavnim potopom u Zadru tek se utvrđuju. Procjena je da će ukupne štete biti na razini 3 milijarde kuna – zaključio je predsjednik Državnog povjerenstva i saborski zastupnik iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.