Pedeset godina od izgradnje, ide se u obnovu Vodotornja Foto: Krešimir Đurić

Pedeset godina od izgradnje, ide se u obnovu Vodotornja

| 30.10.2017. u 16:13h | Objavljeno u Aktualno

Neboder Vodotornja u varaždinskoj Vrazovoj ulici, kojeg mnogi smatraju “ruglom grada”, uskoro bi trebao dobiti novo ruho.

Varaždinska županija je, naime, u postupku jednostavne nabave izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu Vodotornja. Rok za dostavu ponuda istekao je 17. listopada te je u tijeku razmatranje ponuda. Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije iznosi 190.000 kuna (plus PDV), a projekt Županija namjerava prijaviti na poziv “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Cilj je ostvariti uštede potrošnje energije za grijanje/hlađenje od najmanje 50 posto na razini godine u odnosu na godišnju potrošnju prije provedenog projekta obnove - pojašnjavaju nam u Županiji.

Inače, Vodotoranj je u vlasništvu Varaždinske županije, no ondje je već godinama smješten Ured državne uprave. Županija je vlasništvo nad njime stekla Odlukom Komisije Vlade Republike Hrvatske za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija od 18. prosinca 1995. godine temeljem čega se uknjižila u zemljišne knjige kao vlasnik. S obzirom da je Varaždinska županija vlasnik, odgovorna je za održavanje, za eventualne štete trećim osobama, a i za ispunjavanje svih zakonskih obveza.

- Na obveze vlasnika kao dobrog gospodara, sukladno načelu učinkovitosti pri upravljanju i raspolaganju imovinom upozorio je Državni ured za reviziju, koji je u postupku revizije upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinica lokalne i područne samouprave Varaždinskoj županiji u siječnju 2016. godine izdao preporuke za upravljanje nekretninama u njezinom vlasništvu analogno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske - pojasnili su nam u Županiji.

Što o svemu kažu iz Društva arhitekata Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u