PARNICA U TIJEKU Čistoća tužbom od Varkoma traži isplatu 2,1 milijuna kuna

| 30.3.2017. u 08:16h | Objavljeno u Aktualno

Zbog promjene suca, na varaždinskom Trgovačkom sudu protekli je utorak iznova krenula glavna rasprava u parnici koju je tvrtka Čistoća pokrenula protiv tvrtke Varkom tražeći isplatu 2,1 milijun kuna što im je, smatraju, trebalo biti isplaćeno temeljem plana podjele.

Problem knjigovodstvo?

Čistoća je, podsjetimo, do konca 2013. godine bila radna jedinica Varkoma, no budući da su se sukladno zakonu poslovi zbrinjavanja otpada morali izdvojiti iz matičnog poduzeća koje se bavi vodoopskrbom, Čistoća se s 31. prosinca 2013. godine odvojila od Varkoma pri čemu je kao dan poslovnih učinaka podjele određen 1. srpnja 2013. na temelju diobene bilance od 30. lipnja iste godine.

Odvajanje je provedeno prijenosom dijela imovine, obveza i pravnih odnosa. Sukladno planu podjele, Varkom je novoj tvrtci trebao prenijeti 19,6 milijuna kuna, no problem je nastao jer je Varkom Čistoći uplatio 17,5 milijuna kuna, dok preostali 2,1 milijun kuna nije navodeći da je RJ Čistoća u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. ostvarila 2,1 milijun kuna gubitka, zbog čega je došlo do usklađenja bilance.

U dosadašnjem tijeku postupka provedeno je financijsko-knjigovodstveno vještačenje, a čiji je nalaz i mišljenje vještaka Davora Benkovića tužitelj u cijelosti prihvatio navodeći da dokazuje navode iz tužbe te osnovanost tužbenog zahtjeva.

- Vještak je utvrdio da stanje koje je utvrdio tuženik ne proizlazi iz savjesne primjene računovodstvenih standarda jer je tuženik propustio promijeniti računovodstvenu politiku nakon što je stupio na snagu dan poslovnih učinaka podjele te je teretio tužitelja za troškove RJ Zajedničke službe i RJ Tehničke službe prema učešću troškova plaća tužitelja u ukupnim troškovima plaća. Stoga nije utvrđeno stvarno stanje u trenutku upisa u sudski registar - rekao je opunomoćenik Čistoće ukazavši na vještakov navod da je knjigovodstvo trebalo voditi odvojeno pa bi se temeljem toga napravila bilanca.

Sporni plan

Opunomoćenica Varkoma djelomično je prigovorila vještačkom nalazu.

- Osporavamo ga u nekoliko točaka, no ono ionako nije bitno budući da iz tog dijela nalaza proizlazi da vještak obrađuje razdoblje nakon 1. siječnja 2014., a koje nije predmet postupka. Prihvaćamo točku u kojoj vještak potvrđuje da je usklađenje bilance napravljeno valjano i zakonito. Usto, vještak potvrđuje da je cijeli iznos isplaćen - kazala je opunomoćenica Varkoma koja smatra da nije dokazan tužbeni zahtjev.

Međutim, nejasno je tko je radio sam plan podjele. Premda je direktor Čistoće napomenuo da ga je sastavio Varkom i on nije bio upoznat s njime, opunomoćenica Varkoma osporila je njegove riječi.

O tim će okolnostima tijekom postupka svjedočiti sam Skroza, ali i predsjednik NO-a Čistoće Miljenko Ernoić, vijećnik Željko Bunić, odvjetnik Franjo Šebijan te revizor Stjepan Šargač. No, prije njih sud će na ročištu 26. svibnja saslušati vještaka.

Moguće i mirno rješenje spora?

Premda je sutkinja stranke pitala je li moguće mirno rješenje spora, njihovi su opunomoćenici za odgovor na to pitanje zatražili rok od osam dana. Direktor Čistoće tijekom ročišta ponovio je pak da su zbog tih novaca građani izgubili sufinanciranje za nabavu posuda od dva milijuna kuna. - Natječaj je morao biti poništen jer nismo imali predviđena sredstva za nabavu, a tužbu smo pokrenuli jer smo vidjeli da Varkom ne želi ispoštovati plan podjele - rekao je Skroza.

Označeno u