Pao i drugi prijedlog Habuševa proračuna, u Varaždin stiže povjerenik

| 15.2.2017. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Pao je i drugi prijedlog proračuna za 2017. godinu gradonačelnika Gorana Habuša te početkom travnja u Varaždin stiže povjerenik.

Proračun je podržalo 12 vijećnika, točnije troje HNS-ovih vijećnika, dvoje SDP-ovih, HSU-ova Katica Darabuš, dvoje laburista, nezavisni Dražen Vincek, Danijela Benkus i Zdravko Golub te HSS-ov Mladen Hižak.

Protiv je bilo njih osmero - Zlatan Avar, Stjepan Cepanec, HDZ-ovi Saša Crnčić i Otilija Cvetko, HRAST-ov Ladislav Ilčić, Natalija Martinčević (reformisti) te HSLS-ovi Željko Bunić i Miodrag Pap.

Sjednici nisu nazočili HRAST-ov Krunoslav Burek, HDZ-ovi Anđelko Koprek, Laura Musliu i Marijan Cingula te nezavisni Robert Podolnjak.

Varaždinskom gradonačelniku ovo je bila posljednja prilika za predlaganje proračuna, a s obzirom na to da prijedlog nije prošao u Varaždin stiže Vladin povjerenik.

- Žao mi je što prijedlog proračuna nije prihvaćen, no osjećao sam odgovornost zbog Grada da pokušam i dozvolio da slušam ovakve bedastoće dijela vijećnika gdje je razvidno da se išlo osobno, a ne razumom. Šteta. Mislim da dolazak povjerenika nije nešto što treba Gradu jer znamo što znači privremeno financiranje. Izgubili smo šest mjeseci jer znamo da su lokalni izbori u svibnju, vjjerojatno će biti i drugi krug, vijeće će biti konstituirano u lipnju tako da proračun možemo očekivati tek u srpnju ili kolovozu. Izgubili smo vrijednih šest mjeseci - rekao je Habuš nakon održane sjednice vijeća. 

Habuš očekuje da će Vlada uskoro raspustiti Gradsko vijeće i njega razvlastiti.

- Sada je definitivno da početkom travnja u Varaždin stiže povjerenik i on će biti ovdje dok ne dobijemo novog gradonačelnika. Mi više nećemo predlagati proračun, vijeće će se raspustiti i to je sada konačno. Ovo je bila posljednja sjednica, a ja ću ostati tu do 1. travnja. Potom ću se u potpunosti povući iz političkog života i nekom ću drugom prepustiti kormilo Grada - poručio je Habuš.

U raspravu o prijedlogu proračuna uključilo se niz vijećnika, većinom oporbenih koji su bili protiv njega, dok je SDP-ova Ljubica Križan "branila" prijedlog proračuna istaknuvši kako će Gradu biti narušen ugled ako dođe povjerenik.

Nezavisni Stjepan Cepanec za kojeg su mnogi prije same sjednice "posumnjali" da bi mogao biti ključna, trinaesta, ruka za proračun poručio je pak da neće podržati proračun.

- Ja nisam političar, ja sam iz naroda i probajte me tako shvatiti. Nažalost, političari su nas doveli u ovu situaciju, no uvijek je Cepanec bio kriv za sve. Proračun je prošao i 2014. i 2015., no od kapitalnih objekata ništa nije napravljeno. Svega dva rotora u četiri godine. Žalosno. Za medije i javnost kažem da neću podržati proračun - napomenuo je Cepanec.

Natalija Martinčević (refomisti) ističe pak kako ugled grada neće biti narušen ako dođe povjerenik.

- Ugled grada je već narušen! I to zato jer u pet godina nismo riješili više od 100.000 tona baliranog otpada i zato jer smo među zadnjima u realizaciji EU projekata. Ne zato jer će doći povjerenik. U pet godina nismo realizirali ni isplanirali nijedan ozbiljan projekt. Sad vam je potpisivanje sporazuma za energetsku obnovu vrtića izlika za proračun! Recite koliko vam je puta taj natječaj propao? Mi bismo sada ovaj prijedlog trebali podržati da istoj ekipi, HNS-u i SDP-u, omogućimo da si odrade kampanju za lokalne izbore. Ne može! - oštra je bila Martinčević.

Nezavisni Zlatan Avar poručio je da je ovo pak prijedlog proračuna SDP-a.

- Ovo je proračun buduće ekipe, Štromara i Kišića, da nastave u istom revijalnom tonu - rekao je Avar.