Paljak: "Želimo od “Varaždinskog bučinog ulja” napraviti svjetski brend"

| 14.2.2018. u 19:23h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što smo jučer predstavili nove mjere za poljoprivrednike, danas nastavljamo u istom tonu - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak na današnjem potpisivanju ugovora između Varaždinske županije i design studija „Reci Da“ za usluge dizajna originalne boce za punjenje i plasman „Varaždinskog bučinog ulja“

- Danas smo priču sveli na brendiranje bučinog ulja. Imamo dosta razloga za to, jedan od njih se odnosi na to da se 20 posto površina u ukupnoj proizvodnji buče u Hrvatskoj nalazi u Varaždinskoj županiji. Ovdje postoji tradicija, znanje i mogućnosti da se naši poljoprivrednici bave upravo bučom. Kada smo promišljali program za poljoprivredni razvoj neugodno nas je iznenadilo to da se o bučinom ulju, za razliku od maslinovog ulja, jako malo zna. Ono ima izuzetno dobrih nutritivnih vrijednosti, vitamina, antioksidansa. Nabrojali smo 16 kategorija tih vrijednosti a ima ih i još - istaknuo je zamjenik župana, te rekao da Varaždinska županije ima potencijala za ozbiljnu proizvodnju, no za to se mora brendirati “Varaždinsko bučino ulje”.

Dodao je kako će organizirati i mnogo akcija kojima će se dizati svijest o važnosti “Varaždinskoj bučinog ulja” te ga na taj način i brendirati, pa će tako, između ostalog, županija organizirati 8. izložbu bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske te 1. međunarodnu izložbu i bit će organiziran čitav niz radionica te radionice kuhanja.

- Naša ambicija je od “Varaždinskog bučinog ulja” napraviti svjetski brend - rekao je Paljak, te najavio da bi se "Varaždinsko bučino ulje" u boci mogli naći već za ovogodišnji Špancirfest

Ivan Goričanec iz design studija “Reci Da” istaknuo je kako s njihove strane zastoja u izradi boce ne bi trebalo biti, no da bi eventualnih zastoja moglo biti u samoj proizvodnji.

Na potpisivanju ugovora predstavljena je bila i udruga „Varaždinsko bučino ulje“, čiji je rad ponovno pokrenut nakon nekoliko godina.

Predsjednik udruge Ivan Županić tom je prilikom istaknuo kako je posao s bučinim uljem unosan, no potrebno je dosta raditi. Ujedno je istaknuo kako je sve više zainteresiranih za proizvodnju bučinog ulja, ne samo u Varaždinskoj županiji nego i u ostalim županijama. Udruga “Varaždinsko bučino ulje” trenutno broji oko 30 članova, no taj se broj svakim danom sve više povećava.