"Pada" li presuda protiv Vladimira Smrtića i Obrtničko-štedne kreditne zadruge? Foto: Krešimir Đurić

"Pada" li presuda protiv Vladimira Smrtića i Obrtničko-štedne kreditne zadruge?

| 15.1.2018. u 18:29h | Objavljeno u Aktualno

Od propasti varaždinske Obrtničko-štedno kreditne zadruge u kojoj su štediše, odnosno zadrugari ostali bez milijunsskih iznosa, prošlo je više od deset godina, ali ne samo da nisu uspjeli dobiti svoju štednju, nego bi i mogla “pasti” nepravomoćna presuda Općinskog suda u Varaždinu, kojom su Vladimir Smrtić i OŠKZ proglašeni krivima zbog prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju.

Kao bivši upravitelj i savjetnik OŠKZ, Smrtić je u studenom 2016. proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora jer je zadruzi, a na štetu štediša i obrtnika, pribavio nepripadnu imovinsku korist od 7,7 milijuna kuna. Na desetke je zadrugara, naime, u razdoblju od 2001. do 2006. doveo u zabludu da ona dobro posluje, premda je znao da je zapala u financijske poteškoće te su oni nastavili otvarati štedne knjižice i polagati novac u nju.

Varaždinski odvjetnik Željko Cecelja, koji je zastupao OŠKZ tijekom kaznenog postupka, tvrdi da je tijekom njega napravljen niz procesnih pogrešaka. Na njih se, pojašnjava, pozvao branitelj prvoosuđenika Rajko Rudnički, a o žalbama oba osuđenika, radi delegacije nadležnosti, odlučuje vijeće Županijskog suda u Zadru.

Cecelji je nelogično to što je prvosupanjski sud kaznio OŠKZ s plaćanjem 100.000 kuna novčane kazne jer bi taj iznos, pojašnjava, zapravo trebali dobiti oštećenici, koji su inicirali kazneni postupak i protiv Smrtića, ali i protiv OŠKZ.

- Kazneni postupak nad OŠKZ je, doduše, pokrenut u vrijeme kad se nad OŠKZ vodio stečajni postupak kao stečajnom dužniku, no u međuvremenu je brisana iz sudskog registra te se, sukladno propisima, stečajni postupak sada nastavlja voditi protiv stečajne mase, a koja nema pravnu osobnost pa, prema mom mišljenju, niti može više biti stranka u kaznenom postupku. Usto, novčana kazna koja nam je određena zapravo ide u državni proračun, a ne oštećenicima ili u stečajnu masu, što znači da će država po ovakvoj apsurdnoj presudi zapravo zakinuti stečajne vjerovnike - ukazuje Cecelja.

Također podsjeća da je, temeljem prvostupanjske presude, na desetke oštećenika zadruge sa svojim imovinskopravnim zahtjevima upućeno na pokretanje parnice. Nelogično je, naglašava, da je velik dio oštećenika svoja potraživanja istovremeno prijavio u stečajnom postupku nad OŠKZ, koji je otvoren u lipnju 2008. godine, a zaključen u studenom 2017.

- Pravno, po mom mišljenju, ako su prijavili tražbinu u stečaju nemaju je pravo tražiti po drugoj osnovi i u kaznenom postupku protiv pravne osobe. U odnosu na prvoosuđenog, bivšeg upravitelja i savjetnika zadruge, prema njemu kao prema fizičkoj osobi mogu eventualno postaviti imovinskopravni zahtjev, ukoliko ga sud proglasi krivim za kazneno djelo za koje je nepravomoćno osuđen krivim - ukazuje Cecelja, koji očekuje očekuje da će drugostupanjski sud donijeti odluku po žalbama osuđenika u roku od nekoliko mjeseci.

Inače, drugostupanjski Županijski sud u Zadru presudu prvostupanjskog Općinskog suda u Varaždinu može preinačiti te osloboditi krivnje Smrtića i OŠKZ ili je pak ukinuti i vratiti na ponovni postupak prvostupanjskom sudu. Upravo je potonje, po svemu sudeći, najizglednije s obzirom na niz procesnih pogrešaka prvostupanjskog suda.

I dok pravosuđe već gotovo deset godina pokušava “raspetljati” situaciju s OŠKZ, a to će najvjerojatnije nastaviti i u idućim godinama, štediše su se nažalost već odavno pomirile da svoj novac nikada neće vidjeti. 

Što o svemu kažu štediše OŠKZ-a pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u