OVRHE Zbog duga od nekoliko stotina kuna građani ostaju bez čitavih plaća i mirovina Foto: Ilustracija

OVRHE Zbog duga od nekoliko stotina kuna građani ostaju bez čitavih plaća i mirovina

Martina Pižeta, Ivica Kruhoberec | 27.3.2017. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Iako se gospodarstvo koliko-toliko oporavlja, broj blokiranih i ovršenih građana raste iz dana u dan. Štoviše, kako se procjenjuje, brojka od 328.000 blokiranih građana još će rasti, kao i iznos blokada od 41 milijardu kuna. Uzrok tome sve češće se vidi u lošim zakonima, naročito Ovršnom zakonu, nakon čijeg se donošenja 2012. godine broj blokiranih i ovršenih udvostručio, umjesto da se smanjio, kako se i očekivalo.

Tisuće i tisuće je ovršnih predmeta zbog malih dugova kao što su RTV pretplata, parkiranje, komunalna naknada i slično koji, zbog nesrazmjerno velikih troškova, postaju nepremostiva prepreka građanima, ponajviše umirovljenicima. Jedan od njih je i umirovljeni Varaždinac S.S. U dužničko je ropstvo ušao zbog ovrhe za koju, tvrdi, nije bilo osnova. Budući da mu je zbog nje račun bio blokiran, nije mogao plaćati račune, pa su stigle i nove ovrhe.

- Prvi sam puta ovršen, iako sam dug podmirio tri godine prije toga. Potom sam ovršen zbog navodnog duga od 500 kuna prema komunalnom poduzeću, a ovrha je bila na 1.800 kuna. Treći sam puta ovršen za 4.800 kuna zbog tri kazne za parkiranje, a sada mi je zbog duga za RTV pretplatu ovršeno 1.900 kuna mirovine, i to na zaštićenom računu. Nevjerojatno je što se svega nekoliko stotina kuna duga u početku popne na više tisuća kuna zbog troškova ovršnog postupka - požalio se taj umirovljenik te naglasio da niti u jednom slučaju nije primio rješenje o ovrsi.

Takvo rješenje nisu primili ni Stjepan Pavleković iz Lepoglave, a niti R. M. iz Varaždina.

- U veljači mi je ovršena cijela plaća od 3.100 kuna. Sve je išlo preko odvjetnika iz Osijeka i javnog bilježnika iz Varaždina, a radilo se o navodnom dugu prema HT-u iz 2009. godine od oko 1.400 kuna. Račune, naravno, ne čuvam, a javni mi je bilježnik rekao da su mi tri puta slali rješenje o ovrsi, no nisam ništa primio. Ono je potom stavljeno na oglasnu ploču suda, što naravno nisam mogao znati i žaliti se. Ugrozili su mi čitavu egzistenciju - upozorava Pavleković.

Što o ovrhama kažu iz Hrvatske javnobilježničke komore, ali i sudac Mislav Kolakušić pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u