Povod otvorenih vrata je bio Europski dan pravosuđa Foto: Ilustracija

Otvorena vrata javnih bilježnika: Građane zanima kako im javni bilježnici mogu zaštititi prava

V.V. | 25.10.2017. u 20:22h | Objavljeno u Aktualno

U povodu Europskog dana pravosuđa građani diljem Hrvatske odazvali su se pozivu Hrvatske javnobilježničke komore i posjetili brojne javnobilježničke urede gdje su se informirali o svojim pravima. Veliki interes za zaštitu svojih imovinskih prava pokazali su hrvatski umirovljenici.

Istovremeno je na konferenciji u organizaciji Ministarstva pravosuđa, koju je otvorio premijer Andrej Plenković, predsjednica Komore Lucija Popov iznijela konkretne prijedloge kako javni bilježnici mogu pridonijeti modernizaciji pravosuđa.

Predsjednica Komore Lucija Popov na konferenciji pod nazivom ‘Brže, bolje i modernije pravosuđe’ istaknula je kako pravosuđe te bilježništvo kao njegov sastavni dio moraju na izazove moderne pravne države odgovoriti ubrzanjem procedura i boljom međusobnom komunikacijom svih dionika u sustavu korištenjem IT tehnologija.

- Tu prvenstveno mislim na uvođenje e-komunikacije između sudova, odvjetnika, javnih bilježnika te drugih sudionika. Svi dionici u pravosuđu bi sukladno europskom ‘once only’ standardu trebali biti povezani web servisima kako bi se međusobno razmjenjivale informacije i dokumenti, ubrzali postupci, olakšao pristup informacija strankama te na taj način otvorili pravosuđe kako bi građani i poduzetnici imali osjećaj da je pravosuđe tu radi njih, radi rješavanja njihovih zahtjeva i problema. Smatram da na tom polju svi imamo prostor za napredak. Bitno je istaknuti da informatizacija u cijelom tom procesu nije cilj već sredstvo koje će pomoći ispunjavanju osnovnih zahtjeva koje moderno društvo od svih nas traži - istaknula je predsjednica Komore Lucija Popov na konferenciji koju su, uz premijera, otvorili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Predsjednica Komore nadalje je istaknula da su javni bilježnici od 1994. (kada su zakonom ponovno uvedeni u hrvatsko pravosuđe) do danas - vrlo uspješno izvršavali svoju ulogu koju im je zakonodavac dao.

- Umnogome su rasteretili sudstvo od nespornih poslova. Uzmimo samo za primjer ostavine i ovrhe na temelju vjerodostojne isprave koje su iz sudske sfere prešli u javnobilježničku upravo radi poboljšanja efikasnosti i ubrzavanja postupaka. Naravno, i kod tih postupaka uvijek ima prostora za poboljšanja - istaknula je i projekte kojima Hrvatska javnobilježnička komora nastoji unaprijediti svoj rad te pridonijeti boljem pravosuđu, gospodarstvu te građanima kao krajnjim korisnicima.

- Pri kraju smo s izradom informacijskog sustava, odnosno nove web aplikacije u kojoj će javni bilježnici tijekom sljedeće godine početi s radom. Navedeni informacijski sustav povezan je informacijskim sustavima Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poduzetništva, te drugim sustavima, unutar njega su ispunjene sve tehničke pretpostave za ustroj digitalne arhive javnobilježničkih isprava te kolanje isprava potpisanih naprednim elektroničkim potpisom. Pri tome smo vodili i računa o sigurnosnim aspektima radi uspostave zatvorene (kriptirane VPN mreže) kojim će same informacije kolati. Znači bilježništvo je bilo vrijedno na polju digitalizacije te je platforma za komunikaciju s drugim pravosudnim tijelima osigurana. U tom smislu upućujemo poziv svima s molbom da se bilježnike uključi u sve projekte koja bi za cilj imala zajednička poboljšanja u sferi digitalizacije - zaključila je predsjednica Komore.

Na panelu ‘Moderno pravosuđe’ govorili su ministar Dražen Bošnjaković, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš, predsjednik Uprave Fine Dražen Čović, te predsjednica Lucija Popov.

Mlade nade hrvatskog pravosuđa, studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta, pretežito članovi njegove Pravne klinike - koja besplatno savjetuje građane o zaštiti njihovih prava - u velikom su broju došli u sjedište Hrvatske javnobilježničke komore u Zagrebu poslušati predavanja predsjednice Hrvatske javnobilježničke akademije Jožice Matko-Ruždjak i tajnika Komore Josipa Govića.

Javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak studentima je istaknula kako javni bilježnici djeluju u sferi preventivnog pravosuđa te da je njihova glavna uloga - minimalizacija mogućnosti nastanka sporova između stranka u cilju izbjegavanja sudskih procesa koji znaju potrajati godinama.
Tajnik Komore održao je izlaganje o ustroju Hrvatske javnobilježničke komore i informatičkim projektima Komore.

Veliki interes studenata za javnobilježničku službu koja - kako je rekla predsjednica Akademije, kontinuirano zapošljava i educira vježbenike pravne struke - zabilježen je i u preostala tri velika grada, Splitu, Rijeci i naročito Osijeku, gdje su predavanja održali predsjednici Zborova i javni bilježnici Mandica Popović, Mirjana Borić, Stevan Pejnović i Mirjana Popovac.

Javnobilježnički zborovi u gradovima diljem Hrvatske bili su na raspolaganju građanima. Posebnu pažnju su posvetili ranjivim skupinama - umirovljenicima te štićenicima dječjih domova. Osim korisnih informacija podijeljene su i simbolične donacije nekim humanitarnim udrugama te SOS Dječjem selu u Ladimirevcima.

Budući da su osobe starije dobi u pojedinim slučajevima žrtve imovinskih prijevara održan je niz predavanja po domovima za starije i nemoćne osobe i udrugama umirovljenika. Interes je bio velik, a naše sugrađane starije životne dobi zanimalo je, primjerice, koji su pravni učinci oporuke, posljedice davanja i mogućnosti opoziva punomoći, razlike između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, te s njima povezane pravne posljedice uslijed raznih okolnosti.

Hrvatska javnobilježnička komora zahvaljuje svim građanima i medijima na sudjelovanju u Danu otvorenih vrata jer je upravo zbog njihova velikog odaziva i konstruktivnog dijaloga uspješno obilježen Europski dan pravosuđa.