Ostali bez svog novca oročenog u banci, a zatim i kazneno prijavljeni!?

Ivica Kruhoberec | 23.1.2017. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

U našim bankama moguće je ostati bez vlastitog novca, a zatim još biti i kazneno prijavljen zbog radnji uslijed kojih nemate ni kune na svom računu! Premda je u ovo teško povjerovati, upravo se to dogodilo Trajectusu, varaždinskom poduzeću koje se bavi računalnim programiranje, odnosno izradom programske podrške i drugim poslovima.

Ovaj nesvakidašnji slučaj započeo je u srpnju 2014. kada je poduzeće oročilo 1,4 milijuna kuna, od čega dio bio izravni depozit u čakovečkoj poslovnici Erste Steiermäerkische Bank, a dio je uložen u Erste Money, otvoreni investicijski fond novčanog tipa koji je, kako se naglašavalo, svoja sredstva ulagao u vrlo sigurne kratkoročne vrijednosne papire i financijske instrumente.

No, svega dva mjeseca kasnije, poduzeće je otkazalo daljnji plasman u ovaj fond dopisom u kojem traži da se oročeni novac odmah vrati na njegov poslovni račun. Razlog za tako žurni raskid, kako doznajemo, bila je namjera kupnje zemljišta potrebnog za novi poslovni poduhvat.

Umjesto isplate, poduzeće dobiva neočekivano objašnjenje o sudbini vlastitog novca.

I to ne odmah, kako bi se pomislilo jer je uputilo žuran zahtjev za prekid oročenja i isplatu, već mjesecima kasnije. Naime, tek u siječnju prošle godine banka obavještava da traženo „nije u mogućnosti provesti jer su novčane transakcije predmet izvida koje provodi Državno odvjetništvo RH, budući da postoje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela“.

To, međutim, nije sve. Na računu gdje je trebao biti novac poduzeća, prema izvodu koje je pribavilo, nije bilo niti kune!

Epilog slučaja te kako je došlo do toga da varaždinsko poduzeće, koje još od 2014. od banke bezuspješno traži povrat svog novca, umjesto njega dobilo – kaznenu prijavu, čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u