Osobama s invaliditetom u varaždinskom Poludnevnom boravku vrijedna donacija Calzedonije Foto: Krešimir Đurić

Osobama s invaliditetom u varaždinskom Poludnevnom boravku vrijedna donacija Calzedonije

| 13.9.2018. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

Korisnici Poludnevnog boravka za mlade i odrasle osobe s invaliditetom dobili su danas vrijednu donaciju - prilagođenu informatičku opremu vrijednosti više od 30 tisuća kuna, koju je Grupa Calzedonia donirala Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin.

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_02.jpg

- Ova oprema će nam biti vrlo korisna jer će omogućiti našim korisnicima pristup suvremenoj tehnologiji, obogatiti aktivnosti u Poludnevnom boravku te tako poboljšati kvalitetu života naših korisnika - kazala je Sandra Mintas, ravnateljica GDCK-a Varaždin te na vrijednoj donaciji zahvalila Dubravku Hoiću, direktoru tvrtke Calzedonia Hrvatska. Ujedno mu je uručila poklon zahvale, rad korisnika Poludnevnog boravka.

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_05.jpg

Calzedonia je ovom donacijom još jednom pokazala društveno odgovorno poslovanje, s obzirom na to da je prijašnjih godina već pomogla i VI. Osnovnoj školi te Elektrostrojarskoj školi.

- Pomažemo kad god možemo, u Hrvatskoj smo odlučili pomagati osobama s posebnim potrebama, osobito mladima koje treba educirati, obučavati za život. Calzedonia na svjetskoj razini financira i upravlja zakladom Sveti Zeno, u kojoj završavaju sva sredstva namijenjena za humanitarne svrhe, prije svega za edukaciju mladih, žena i osiguranje radnih mjesta. Zahvaljujući toj zakladi smo prijašnjih godina pomogli i VI. OŠ Varaždin nabavkom informatičke opreme te Elektrostrojarskoj školi Varaždin kupnjom CNC strojeva. Ovo je samo nastavak te suradnje. Sredstva za takve namjene su nam sada ponešto ograničena, s obzirom na to da u sklopu grupe Calzedonia u Hrvatskoj već zapošljavamo oko 115 osoba s posebnim potrebama, uglavnom s mentalnom retardacijom, pa dio sredstava koristimo za tu svrhu. U svemu tome surađujemo s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom iz Zagreba, a trenutno radimo na velikoj studiji o značaju, ulozi i doprinosu poslodavaca kao što je grupa Calzedonia lokalnoj zajednici. Želimo dokazati da to nije nikakav "bauk" i da su rezultati vrlo dobri, te nastavljamo s takvim aktivnostima. Pokušavamo se što je više moguće uključiti i u druge aktivnosti, osobito u pomaganje kulturi - istaknuo je Hoić, dodavši da Calzedonia, budući da zapošljava mlade ljude, stoji na raspolaganju ukoliko će netko od korisnika zatrebati radno mjesto.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok također je zahvalio Dubravku Hoiću i Calzedoniji na svemu što rade kako bi pridonijeli integraciji osoba s posebnim potrebama, tim više što je Calzedonia već ranije pomagala varaždinskim ustanovama.

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_04.jpg

- Grad je opremio prostor Poludnevnog boravka, koji se pokazao kao jako dobro mjesto socijalizacije i provođenja slobodnog vremena osoba s posebnim potrebama, ali svaka ovakva donacija i više je nego dobrodošla i pomoći će korisnicima. Moram naglasiti i da je Calzedonia jedna od rijetkih grupacija koje doprinose integraciji i zapošljavanju osoba s posebnim potrebama - naglasio je Čehok.

Donacija se sastoji od informatičke opreme prilagođenoj osobama s invaliditetom te osobama s posebnim potrebama.

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_01.jpg

- Osim računala, dobili smo i vrijednu opremu, interaktivni zid na koji možemo sami snimiti ono što želimo da naši korisnici uče. Mi smo sada stavili abecedu, koja je potrebna većini naših korisnika. Dobili smo i posebnu, kontrastnu tipkovnicu prilagođenu slabovidnim osobama, tu je i miš te sklopke koje se koriste umjesto desnog i lijevog "klika", a mogu se programirati i za druge namjene. Tu je i program ABC Maestro koji koristimo za učenje slova, brojeva i pisanja na računalu, a dobili smo i računalo s ekranima na dodir - pojasnili su nam djelatnici GDCK-a Varaždin, koji trenutačno rade s 10 korisnika. Kapacitet Poludnevnog boravka je 12 korisnika, a iz Crvenog križa napominju da im uvijek dobro dođu i volonteri.

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_03.jpg

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_06.jpg

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_07.jpg

poludnevni_boravak_donacija_calzedonia_08.jpg