"Okusi varaždinskog kraja" od 5. do 15. travnja u restoranima Varaždinske županije

| 29.3.2019. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

I ove godine Turistička zajednica Varaždinske županije organizira gastronomski događaj koji se održava 4. put u suradnji s 15 ugostiteljskih objekata koji su nositelji standarda "Okusi varaždinskog kraja".

Naime, građani će od 5. do 15. travnja u restoranima Varaždinske županije po cijeni od svega 80 kuna moći izabrati meni od tri slijeda u ukupno 15 restorana. Ova manifestacija predstavljena je danas u hotelu La'Gus, a predstavili su je Natalija Martinčević, predsjedateljica Turističke zajednice Varaždinske županije, Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije te predstavnici restorana uključenih u "Okuse varaždinskog kraja". Moto ove vrhunske gastronomske manifestacije glasi "Istinski dobro - tradicija koja osvaja!".

- Jako nam je drago da je naša manifestacija Okusi varaždinskog kraja postala brend Varaždinske županije i da su ju prepoznali i domaći i strani turisti. Danas je gastronomija nezaobilazni dio ponude, to turisti traže i mi se upravo tu želimo brendirati s našim domaćim proizvodima. Varaždinska županija dokazano je u vrhu kvalitetne gastronomije i pozivam sve da dođu i uživaju u delicijama naših restorana - naglasila je Martinčević, dodajući da je novost u ovogodišnjim okusima da dva restorana petkom imaju treći meni s jelima od riba s obzirom na to da je vrijeme Korizme.

Martinčević je na konferenciju došla s košarom punom 100 posto bučinog ulja u originalnoj prepoznatljivoj boci te ga podijelila predstavnicima restorana kako bi ih potaknula da upravo originalna boca varaždinskog bučinog ulja bude na svakom stolu u svakom restoranu. Poseban naglasak u ovogodišnjim menijima ponovno je stavljen na jela od Varaždinskog bučinog ulja, ali i na svim našim domaćim kvalitetnim proizvodima. Podsjetili su i da je za jedinstveno i kvalitetno ulje pokrenut postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike Hrvatske. Martinčević je podsjetila i da će Varaždinska županija imati najveći broj zaštićenih proizvoda od svih županija u Republici Hrvatskoj. Bučino ulje ima izuzetno široku primjenu u gastronomiji; od hladnog predjela preko glavnog jela pa sve do deserta, a veliki odaziv na prošlogodišnju manifestaciju dokaz je da su građani prepoznali trud, ali i poseban okus koji daje buča i bučino ulje.

- Sjećanja uz putovanja vežu se uz okuse, vizualno i mirise, a upravo okusi i mirisi vežu se uz gastronomiju. U Varaždinskoj županiji imamo što ponuditi i vjerujem da će nas turisti zbog naše gastronomije više posjećivati. Jela koja naši restorani nude u ovoj manifestaciji su tradicionalna ali spremljena na moderan način - naglasio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

- U našem hotelu radimo samo s domaćim i kvalitetnim namirnicama, ponekad je to teži, ali daleko kvalitetniji put. Strani gosti više preferiraju autohtona jela i trudimo se to im servirati - naglasio je Darko Perši, voditelj restorana hotela La'Gus.
U manifestaciji Okusi varaždinskog kraja sudjeluju: restoran August, restoran Bedem, restoran Garestin, kavana Dora, restoran Palatin, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Varaždin, restoran Verglec iz Varaždina, restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog, Grešna pilnica iz Klenovnika, hotel La Gus i Zlatne gorice iz Gornjeg Kneginca, hotel Minerva i Đurina hiža.