Održan prvi okrugli stol o mogućnostima prijave projekata na EU fondove

| 28.9.2017. u 15:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U sklopu projekta „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“, AZRA d.o.o. je danas u Lepoglavi organizirala okrugli stol na temu „EU pogodnosti za javni sektor“ u svrhu informiranja javnog sektora o mogućnostima financiranja projekata sredstvima EU fondova u nadolazećem razdoblju.

Ovo je prvi od tri okrugla stolova, dok će druga dva biti održana tijekom idućih 15 mjeseci, u Ludbregu i Novom Marofu.

Kroz projekt „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ pružit će se savjetodavna usluga jedinicama lokalne i regionalne samouprave kao i ostalim javnopravnim tijelima na području Varaždinske županije u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,4 milijuna kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 1,2 milijuna.

- Cilj ovih okruglih stolova je tehnička pomoć svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave i svim javnopravnim tijelima kako bi ih upoznali i savjetovali o mogućnostima prijave na EU fondove, i uz savjete pružili pomoć u pripremi i provedbi samih projekata - objasnio je direktor AZRA-e d.o.o. Krunoslav Lukačić te dodao da je AZRA u posljednih 60 danas potpisala ugovore za projekte u vrijednosti od gotovo 80 milijuna kuna uz dodatnih 10 milijuna kuna za projekte izvan Varaždinske županije, a radi se o projektima energetske obnove bolnice, domova zdravlja i OPG-ova.

Paljak Vugrin i Lukačić

Zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač istaknuo je kako je cilj okruglog stola pokazati način na koji se lokalna uprava može aktivno boriti s europskom birokracijom, te je dodao kako je važno dijeliti znanje i iskustvo, ali je važno i istovremeno učiti od boljih.

Primjer izvlačenja europskih novaca predstavili su i zamjenici župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak i Robert Vugrin. Paljak je tom prilikom predstavio projekt pomoćnika za učenike s posebnim potrebama, a Vugrin je predstavio projekt integriranog prijevoza putnika.

- Naš je cilj i obveza javiti se na sve europske projekte svugdje gdje je moguće, uzeti sve što se može uzeti i dalje se razvijati. Možemo dati određene poruke i poduke ljudima da se lakše snađu, što je i zadatak naše razvojne agencije. Nije toliko važno gdje su najveći projekti nego je važno prepoznavati projekte i na vrijeme se prijaviti na njih - rekao je Paljak te dodao kako se nada da će sve to rezultirati jednom mrežom koja će svaki puta biti sve učinkovitija i bolja.

lukačić