Odana počast svim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine Foto: Varaždinska županija

Odana počast svim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine

Varaždinske vijesti | 11.7.2019. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu je danas, 11. srpnja, odana počast svim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine. Obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i ove je godine organizirala Bošnjačka nacionalna manjina u Varaždinskoj županiji.

Uz Mustafu Tuholjaka, predstavnika Bošnjačke nacionalne manjine, počast žrtvama najstrašnijeg zločina nakon Drugog svjetskog rata odao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, kao i predstavnici Grada Varaždina Damir Habijan i Zlatan Avar te predstavnici nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije. Odjenuli su prigodne majice te na taj način odali pijetet nedužnim žrtvama masakra.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini je između 13. i 19. srpnja 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH su pokolj u Srebrenici okarakterizirali kao genocid.

Europski parlament je u siječnju 2009. godine proglasio 11. srpnja "Danom sjećanja na genocid u Srebrenici".

dan_sjecanja_srebrenica_2019_1.JPG

Označeno u