Od prosinca stižu redovne uplate, no Varaždinska županija još čeka isplatu duga od 46 milijuna kuna za JPP

IHR/Varaždinske vijesti | 7.2.2019. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno

- Najvažnije je to što je u prosincu prošle godine Vlada napokon počela uplaćivati novac za 32 školska objekta izgrađena i dograđena po modelu JPP-a. Time su potvrdili da su dužni izvršavati obveze za JPP, o čemu je prvostupanjsku presudu sud već donio. Treba napomenuti da nam ne daju ništa, nego država tom odlukom počinje poštovati svoju potpisanu obvezu iz vremena Milanovićeve Vlade na razini 17 milijuna kuna godišnje. Gleda li se omjer financiranja, naš udio je 45 posto, a nitko u Hrvatskoj nije izdvajao toliko za škole jer ih je gradila država. Od srpnja  2017. godine smo inzistirali na poštivanju potpisanih obveza i na odgovornom ponašanju prema budžetu, svjesni činjenice da će, ako Vlada tako ne odluči, odluku donijeti sud te će platiti građani Hrvatske. I dok je Vlada odluku o budućim plaćanjima donijela, još uvijek nisu podmirili dug koji iznosi 45 milijuna kuna zajedno sa zateznim kamatama. No, to će biti riješeno na sudu – istaknuo je župan Radimir Čačić govoreći o Izvješću o radu župana za drugo polugodište 2018. godine.

Ustvrdio je da nije loše što će sada na kraju dobiti dug i kamate. 

- Nije da se mi odupiremo. Međutim, i bez tih 45 milijuna kuna držimo pod kontrolom budžet. Nemamo "rupu" jer smanjujemo troškove naših drugih aktivnosti - rekao je Čačić.

Što znači to da je Vlada napokon počela uplaćivati Varaždinskoj županiji novac za JPP projekte zanimalo je i vijećnika iz redova Reformista Zlatka Koračevića, koji je to pitanje postavio na aktualnom satu Županijske skupštine.

Podsjećamo, još je 2013. godine Varaždinska županija s državom potpisala Sporazum o sufinanciranju najamnina za 32 škole i dvorane u Varaždinskoj županiji izgrađene po modelu JPP, a isto je učinila i Koprivničko-križevačka županija koja je gradila jednu školu. Međutim, država je prestala uplaćivati svoje obveze u prosincu 2015. godine, pa sve do prosinca 2018. godine, kada je konačno počela izvršavati svoje tekuće obveze.

Označeno u