OBV: Liječnicima bolji uvjeti rada i nove mogućnosti usavršavanja

vv | 20.4.2017. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

Da bi smanjili odlijev kadra, novo vodstvo Opće bolnice Varaždin na čelu s ravnateljem dr. Nenadom Kudelićem izradilo je kadrovsku strategiju, koja ima za cilj liječnicima omogućiti bolje uvjete rada, ali i učvrstiti povjerenje pacijenata.

Zajedno sa Stručnim vijećem, vodstvo bolnice pristupilo je usvajanju plana specijalističkog i subspecijalističkog usavršavanja, imajući u vidu potrebe i mogućnosti svakog pojedinog odjela. Uz to, provodi se sistematizacija poslova Opće bolnice Varaždin vezano uz poboljšanje uvjeta rada i uspostavu Odjela za kvalitetu kao samostalne ustrojbene jedinice.

Dodatna sredstva za usavršavanje

– Svjesni smo sve većeg broja odlazaka liječnika. Jedino stimulativnim mjerama poboljšanja uvjeta rada i stručnim napredovanjem liječnika osiguravaju se uvjeti za njihov ostanak. Stoga je bilo potrebno u hitnom postupku usvojiti kadrovsku strategiju kako bi se određenim strateškim pravcima i mjerama zadržalo postojeće specijalizante, odnosno specijaliste Opće bolnice Varaždin na području Varaždinske županije s ciljem i svrhom osiguranja pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima Varaždinske županije na svim razinama – rekao je dr. Kudelić.

Opća bolnica Varaždin će se osigurati dodatna sredstava izvan redovnog poslovanja za stvaranje uvjeta cjeloživotnog učenja: poslijediplomski, doktorski studij, seminari, kongresi, licencirane edukacije, radionice, treninzi za održavanje vještina i ostvarivanje dodatnih kompetencija. Uz to, u planu je osigurati dodatna sredstva za upućivanje liječnika na tzv. studijsku edukaciju radom u druge zdravstvene ustanove koje su svojim postupcima priznate kao referentni centri određenih grana medicine.

– Bitno nam je kvalitetu pružanja zdravstvene skrbi svim građanima Varaždinske županije podići na još višu razinu. Strateške mjere za zapošljavanje i ostanak stručnih kadrova u Općoj bolnici Varaždin su jedan od važnijih parametara dodatnog poboljšanja kvalitete i opsega zdravstvene zaštite – dodao je dr. Kudelić.

Poticanje napredovanja

Kadrovska strategija predviđa poticanje napredovanja liječnika kroz stimulaciju i maksimalno pružanje podrške u izradi stručnih radova, prezentaciji, predavanjima, objavi radova, poticanju primarijata i napredovanja u znanstvenom smjeru. Na taj način u OBV planiraju poticati kadrove koji svojim radom pružaju nadstandard u poslovanju varaždinske bolnice.

-Zdravlje nije privilegija nego pravo svakog čovjeka i to je naša polazišna točka. S obzirom na situaciju s odlascima liječnika, koja bi kroz koju godinu u Hrvatskoj mogla stvoriti veliki problem zbog nedostatka stručnih kadrova, mi u varaždinskoj bolnici odlučili smo krenuti sa strategijom. No, ukoliko želimo da postigne rezultate, potrebno je uključenje i šireg zdravstvenog sustava na nacionalnoj razini. Smatram da ćemo ovim konkretnim mjerama iz strategije očuvati kadrovski potencijal zdravstva Varaždinske županije. Na taj smo se način priključili i drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj – zaključio je dr. Kudelić.