O spomeniku u Sračincu i na Šprajcovom RTL direktu: načelnik ponudio i lekcije iz povijesti

V.V./RTL | 4.10.2017. u 09:37h | Objavljeno u Aktualno

O spomeniku u Sračnicu koji je postavljen u čast događaja iz 1776. kada je kmet Josip Vrček zapalio Varaždin, izvijestio je i RTL Direkt koji uređuje Zoran Šprajc.

Kako je Šprajc istaknuo, druga je to u nizu ploča koja je posvađala HNS i HDZ, nakon one u Jasenovcu.

Ploča je postavljena prije nekoliko dana, a prikazuje kmeta koji je bježeći od krmače, zapalio tada glavni grad Hrvatske - Varaždin. Ta je ploča, kako je poznato, izazvala žestoke reakcije kod HDZ-ovaca, ali i NS Reformista.

- Činjenica je da je sigurno taj katastrofalni požar ostavio i brojne ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, u konačnici i tragediju za te ljude, bez obzira što se radi o događaju prije 200 godina - izjavio je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina.

Načelnik Općine, HNS-ov Božidar Novoselac, ne slaže se s HDZ-ovcima kako je to spomenik piromanu te ih poziva da dođu u Sračinec da im on objasni o čemu se tu radi.

- Može doći ovdje u Sračinec, ja kao načelnik izdvojit ću sat vremena povijesti, pokušat ću mu pokazati što se dogodilo te davne 1776. godine i mislim da će malo drugačije razmišljati - poručuje Božidar Novoselac (HNS), načelnik Općine Sračinec u RTL Direktu.

Označeno u