Novih 4,4 milijuna kuna za projekte gradova i općina u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 16.5.2018. u 14:08h | Objavljeno u Aktualno

Gradovima i općinama u Varaždinskoj županiji stiže 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Gradonačelnici i načelnici, čiji su projekti odobreni kroz Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice u 2018. godini, u srijedu, 16. svibnja, u Zagrebu su potpisali ugovore o sufinanciranju s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac.

Grad Novi Marof dobio je 300.000 kuna za adaptacije društvenih domova u Orehovcu, Sudovcu i Završju Podbelskom, Općina Ljubešćica 300.000 kuna za modernizaciju cestovne infrastrukture, Općina Gornji Kneginec 200.000 kuna za modernizaciju i rekonstrukciju nerazvrstane ceste Ulice učitelja Vjekoslava Kezele u Gornjem Knegincu, Općina Sveti Ilija 300.000 kuna za modernizaciju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, a Općina Vidovec 300.000 kuna za izgradnju etno kuće Kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra Domitrovec – druga faza.

Općina Donja Voća dobila je 300.000 kuna za rekonstrukciju drvene hiže i podruma te uređenje parkirališta u Gornjoj Voći, Općina Visoko 300.000 kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta, Općina Bednja 250.000 kuna za uređenje turističko-kulturne infrastrukture, Općina Vinica 200.000 kuna za sanaciju klizišta na nerazvrstanoj cesti te Općina Jalžabet 100.000 kuna za uređenje staza na groblju u Jalžabetu.

Sredstva je dobio i Grad Varaždinske Toplice i to 100.000 kuna za izgradnju javne rasvjete, nogostupa i rekonstrukciju Ulice kneza Trpimira u Varaždinskim Toplicama, zatim Općina Trnovec Bartolovečki 100.000 kuna za energetsku obnovu dječjeg vrtića u Trnovcu, Općina Sračinec 100.000 kuna za modernizaciju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, Grad Ivanec 100.000 kuna za prenamjenu postojećeg prostora u prostor poduzetničkog inkubatora, Općina Mali Bukovec, 200.000 kuna za rekonstrukciju zgrade zdravstvene stanice, Općina Cestica 200.000 kuna za dogradnju dječjeg vrtića, Općina Martijanec 250.000 kuna za modernizaciju javne rasvjete, Grad Lepoglava 150.000 kuna za izgradnju trga i parkirališta u Donjoj Višnjici, Općina Petrijanec 100.000 za javnu rasvjetu, Općina Sveti Đurđ 150.000 za adaptaciju domova u Luci, Komarnici, Karlovcu, Prilesu i Hrženici, Općina Maruševec 150.000 kuna za obnovu društvenog doma u Cerju Nebojse, Općina Breznica 150.000 kuna za javnu rasvjetu te Općina Breznički Hum 100.000 kuna za modernizaciju nerazvrstane ceste Lendava-Čerijanec.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak naglasio je da je današnje potpisivanje ugovora između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i jedinica lokalnih samouprava – gradova i općina – još jedna potvrda da aktualna vlada premijera Andreja Plenkovića vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih sredina.

– Kao što je vidljivo, na potpisivanju su bili načelnici svih političkih opcija što znači da se nije strančarilo, već se vodilo kriterijem kvalitetne pripreme samog projekta, odnosno, potrebama na terenu. Stoga zahvaljujem i premijeru Plenkoviću i ministrici Žalac na odobrenim sredstvima, a gradonačelnicima i načelnicima čestitam na uspješno pripremljenim projektima – izjavio je Stričak te dodao da će u konačnici najviše koristi imati upravo građani Varaždinske županije budući će se iznos od 4,4 milijuna kuna uložiti u izgradnju i uređenje prometnica, društvenih domova odnosno vrtića, javnu rasvjetu.

Na potpisivanju je bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač zadovoljan što s nacionalne razine stižu financijska potpora za projekte na području Varaždinske županije.

– Zahvaljujem i resornom ministarstvu, ministrici Žalac i Vladi RH-a što prepoznaju naše napore i prate naše projekte. Na nama je da pripremimo projekte i svu potrebnu dokumentaciju, a iznos koji stiže u našu županiju od 4,4 milijuna kuna dokaz je da smo u tome uspjeli. Već sada poručujemo da smo spremni za nove natječaje i realizaciju novih projekata – zaključio je Jenkač.

Saborski zastupnik Josip Križanić pozdravio je potpisivanje ugovora i rekao da je dobro što Vlada i ministarstva raspisuju natječaje za manje komunalne projekte koji su od velike važnosti za mještane naših općina i gradova.

– Oni možda jesu manji po iznosima, ali su vrlo važni na terenu za naše građane jer direktno utječu na povećanje njihove kvalitete života. Čestitam gradonačelnicima i načelnicima jer znam da rade dobro i kvalitetno i prijavljuju veliki broj projekata. Zasigurno će biti novih natječaja i prilika da još više sredstava s nacionalne razine stigne u našu županiju – poručio je Križanić.

Označeno u