Novi Pravilnik o radu stranaca: Sezonski radnici će u RH moći raditi do 90 dana Foto: Ilustracija

Novi Pravilnik o radu stranaca: Sezonski radnici će u RH moći raditi do 90 dana

Varaždinske vijesti | 19.10.2017. u 14:24h | Objavljeno u Aktualno

Sezonski radnici moći će raditi u Republici Hrvatskoj do 90 dana odnosno najduže šest mjeseci u godini dana nakon čega moraju napustiti Republiku Hrvatsku.

Novosti su to koje donosi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o statusu i radu stranaca u Republici Hrvatskoj, a kojim su usklađene izmjene Zakona o strancima iz srpnja ove godine kojim je u hrvatsko zakonodavstvo prenijeta većina odredbi Direktive 2014/36/EU o sezonskim radnicima i Direktive 2014/66/EU o osobama premještenim unutar društva. Novim Pravilnikom detaljnije se propisuje rad upravo ove dvije kategorije stranih radnika, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

O broju sezonskih radnika i osoba koje mogu biti premještene unutar društva sa sjedištem izvan Europskoga gospodarskog prostora, Vlada RH će odlučivati u okviru Odluke o godišnjoj kvoti za rad stranaca.

Dozvole za rad sezonskih radnika moći će se izdati u djelatnosti poljoprivrede i šumarstva te turizma i ugostiteljstva. Sezonski radnici moći će raditi u RH do 90 dana odnosno najduže šest mjeseci u godini dana nakon čega moraju napustiti RH.

Sezonski radnik ima pravo na zapošljavanje (što uključuje najnižu dob za zaposlenje, radne uvjete, plaću i otkaz, radno vrijeme, dopust i praznike, kao i zdravstvene i sigurnosne zahtjeve na radnom mjestu); pravo na štrajk i zaostale isplate od poslodavaca; socijalnu sigurnost itd. Radi zaštite svojih prava može protiv poslodavca pokrenuti odgovarajući postupak pred nadležnim sudom, državnim tijelima ili pravnim osobama s javnim ovlastima u RH, u skladu s propisima RH.

Dužnost je sezonskog radnika da radi samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad i samo kod onog poslodavca s kojim je zasnovao radni odnos, te ima obvezu da o svakoj promjeni smještaja izvijesti policijsku upravu, odnosno policijsku postaju.

Pravilnik sadrži odredbe kojima se detaljno propisuju odredbe o smještaju sezonskih radnika, imajući u vidu zdravstvene i sigurnosne norme, broj osoba koje mogu biti smještene u određenoj kvadraturi, te način plaćanja smještaja. Sezonski radnik će prilikom odobravanja boravka dobiti pisane informacije o svojim pravima i obvezama.

Označeno u