Novi direktor će na funkciju stupiti 1. veljače Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Novi direktor Varkoma: Situacija trenutno nije jednostavna i lagana - treba nešto napraviti

| 14.1.2018. u 19:17h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Jednoglasnom odlukom članova nadzornog odbora Varkoma dr. sc. Željko Bunić u utorak je izabran za direktora komunalne tvrtke Varkom.

Javni natječaj bio je raspisan sredinom prosinca, a osim Bunića, na njega se javio i mr.sc. Leonard Sekovanić iz Hrvatskih voda. Međutim, članovi NO Stipo Čelam (predsjednik NO), Milivoj Cmrečki (predstavnik radnika), Anđelko Mihalić (HDZ), Goran Kozina, Danijela Puškadija Topić, Zdravko Maltar (HDZ), Ivan Sedlar i Krešimir Šalig (SDP) upravo su Bunića izabrali za novog direktora te komunalne tvrtke u vlasništvu Grada Varaždina te još nekih gradova i općina s područja Varaždinske županije.

Izlazak iz vijeća

Varaždinski gradski vijećnik u drugome mandatu, u prvome kao vijećnik HSLS-a, a trenutno kao vijećnik Glasa za Varaždin, na funkciju će stupiti 1. veljače, a menadžerski mu se ugovor neće mnogo razlikovati od onoga koji je imao bivši HNS-ov direktor Vlado Vlašić.

S obzirom na novu funkciju, vijećnički će mandat staviti u mirovanje, a istupit će i s mjesta člana NO Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma, s obzirom da direktor Varkoma predstavlja Skupštinu Aquatehnike. Međutim, ostaje predsjednik NO Tehnološkog parka Varaždin, a uz to je suvlasnik i/ili odgovorna osoba još nekoliko manjih poduzeća.

S 29-godišnjim radnim iskustvom stečenim u Varteksu i Levis Hrvatska, preloškom Hilding Anders Croatia te u Primi Commerce, gdje još radi, na natječaj za direktora Varkoma javio se motiviran novim profesionalnim izazovom.

- Moja karijera je uvijek bila vezana uz kompanije koje su bile proizvodne. Sve su to bili tržišni sustavi, sustavi u kojima se proizvodilo i prodavalo te u kojima sam napradovao do najviših pozicija u upravama društva. U Primi sam trenutno član upravnog odbora Prima Grupe (sustav od 10 povezanih poduzeća u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Sloveniji), zadužen za financije i kontroling. No, s obzirom da se već nekoliko godina bavim politikom, susreo sam se s novim situacijama. Situacija Varkoma trenutno nije jednostavna i lagana što je upravo jedan od glavnih motiva da prihvatim izazov vođenja te tvrtke. S druge strane, opcija čiji sam član dobila je izbore i treba nešto napraviti - kaže nam Bunić objašnjavajući zašto se prijavio na natječaj za direktora.

Još jedan član uprave?

Napominje da je “projekt Varkoma” širi od klasičnog komunalnog poduzeća.

- Naime, nakon što se ono godinama bavilo uglavnom djelatnošću sakupljanja, pročišćavanja i distribucije vode, a što je bilo relativno jednostavno, Varkom je trenutno nositelj projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin”, procijenjene vrijednosti 855,8 milijuna kuna, kojim će, osim grada Varaždina, biti obuhvaćeno i deset općina. U sklopu njega napravit će se kanalizacija i sustav pročišćavanja te uskladiti vodno gospodarstvo s europskom regulativom.

Radovi bi, kaže, trebali početi tijekom siječnja kada bi trebalo stići “zeleno svjetlo” Hrvatskih voda.

- Varkom bi, po mojem mišljenju, trebao još jednog člana uprave. Znanje i iskustvo Marijana Cesareca, tehničkog direktora Varkoma i donedavnog v.d. direktora, neizmjerno je i ne isključujem mogućnost da ću u dogledno vrijeme predložiti skupštini društva da Varkom ima još jednog člana uprave. Opseg posla je ogroman. Trebate to sve koordinirati i nadzirati i istovremeno igrati po pravilima Europske unije. Cijeli je projekt išao kroz postupak javne nabave i, koliko je god ona s jedne strane dobra, toliko je kroz silnu birokratizaciju i administraciju vrlo komplicirana. Često puta se dogodi da imate najbolji mogući projekt, da ste sve napravili, a projekt “padne” ako možda niste na vrijeme izlobirali neke stvari - ukazuje.

Opskrba i kvaliteta vode

Varkom je, ponavlja, “priča” mnogo šira od klasičnog trgovačkog društva s obzirom da je uključena i politika, koja na državnoj razini određuje što će se raditi.

- Bitno je poznavati te mehanizme, odnosno morate biti svjesni da ovdje nije slučaj kao u biznisu gdje se odluka donese i zatim provodi, već mora prijeći niz instanci kako biste, primjerice, dobili sufinanciranje ili određena sredstva i kako ne bi došlo do eventualnog plaćanja penalizacija - ukazuje Bunić.

U svakom slučaju, kaže da ga očekuje pregršt posla.

- Tu je projekt Aglomeracije Varaždin, kanalizacija, pročistač..Tu su i Aglomeracije Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, Ludbrega, Jalžabeta...Zahuktala se investicijska aktivnost koja će jako oblikovati budućnost Varkoma. Manji gradovi trenutno nemaju kanalizaciju, no kada građani uđu u taj sustav, Varkom će biti taj koji će im isporučivati uslugu vodnog gospodarstva - dodaje Bunić.

Uz brojne nove projekte i aktivnosti koje su pred tvrtkom, naglašava da mu je cilj da sustav ostane na dosadašnjoj razini.

- Tu podrazumijevam sigurnost i kvalitetu vode, sigurnost opskrbe te sigurnost izvršavanja manjih interventnih akcija ako primjerice dođe do pucanja kanalizacijskih cijevi. Ako sve ostane kako jest, to je velika stvar. Naime, ni kao građanin, a ni kao političar još nisam čuo da bi Varkom imao velike incidente i cilj mi je da tako i ostane. No, opskrba vodom i kvaliteteta vode mi je svakako prvi prioritet, a shodno tome i formiranje cijene gdje Varkom često nije jedini koji definira cijenu. Naime, ako država mijenja cijenu i način kako se ona formira, i Varkom će to morati učiniti - pojašnjava Bunić.

Varteksov pročistač u N. Marofu

Kada je radio u Varteksu, Bunić je bio voditelj, koordinator, a zatim i direktor tvornice u Novom Marofu, koja je izgradila prvi industrijski uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj.

- Dio procesa bila je dorada jeansa, kojeg ste morali prati, a prljava se voda ispuštala u rijeku. Tada nam je rečeno kako Levis ima pravila i smjernice o zaštiti okoliša kojih se moramo pridržavati. Stoga smo bili prisiljeni napraviti vlastiti pročistač, koji je svu tehnološku vodu obrađivao do razine praktički pitke vode - ukazuje Bunić, dodavši da mu je takvo iskustvo bilo prednost na natječaju za direktora.

Varteksov pročistač uspoređuje s pročistačem otpadnih voda grada Varaždina.

- Kada bi sve tvornice koje ispuštaju otpadnu vodu imale takve uređaje, naš bi pročistač savršeno funkcionirao. No, to se može napraviti samo regulacijom, odnosno propisom EU te se nadam da će takva regulacija, odnosno primjena biti takva da će svi ti industrijski zagađivači morati ugraditi uređaje za pročišćavanje i prilagoditi se našem. Tada će i u naš sustav ulaziti manje zagađena voda, a ne kao što je slučaj sada - napominje Bunić.

U Aquatehnici je bilo kriminala, neodgovornosti i rasipanja

Odnosi s komunalnom tvrtkom Čistoća, koji su sve donedavno bili opterećeni nepoštivanjem plana podjele kojim je Čistoća izdvojena iz Varkoma, sada su riješeni.

- Plan podjele je u potpunosti ispoštovan i između tih dviju tvrtki nema više nikakvih nesuglasica - kaže Bunić.

No, znatno će biti teže riješiti situaciju u Aquatehnici, Varkomovoj tvrtci kćeri za čijeg je direktora prije nešto više od mjesec dana izabran Mirko Andabaka.

- Očekivani gubitak u 2017. od gotovo 11 milijuna kuna je, nažalost, i ostvaren, no to treba biti zadnja loša godina jer jednostavno nitko više nema pravo držati takvu tvrtku na životu. Učinit ćemo sve da tvrtka počne pozitivno poslovati, no poslovodstvo i zaposlenici moraju shvatiti u kakvoj su poziciji, odnosno da nisu državna tvrtka, već da su na tržištu te se moraju početi tako i ponašati. Benefit što će možda neke poslove dobiti od Varkoma kao matične tvrtke nikoga ne lišava odgovornosti za efikasno i produktivno poslovanje, a kako je bilo prije. Ne znam zašto je prije bilo tako, no sigurno je da je bilo kriminala, neodgovornosti i rasipanja. Mi ćemo to maknuti - najavljuje Bunić.

Što s gubicima vode?

Što se tiče gubitaka vode od 30 do čak 40 posto, a sa čime se suočavaju praktički svi opskrbljivači u Hrvatskoj, Bunić ističe kako se mora upoznati sa situacijom.

- Dobra i sustavna analiza problema no koja istovremeno treba biti što kraća i što brža, najbolja je podloga za donošenje odluka. Tako pokušavam raditi i osobno, ali kod donošenja poslovnih odluka. Tako će biti i ovaj put - najavljuje.

Označeno u