Ne zaboravite, u noći na nedjelju završava ljetno računanje vremena!

Ne zaboravite, u noći na nedjelju završava ljetno računanje vremena! Foto: ilustracija

Ljetno računanje vremena u ovoj godini završava 30. listopada točno u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Osim što ćemo u noći sa subote na nedjelju spavati jedan sat dulje, početak zimskog računanja vremena donosi nam još neke novosti.

Policija tako podsjeća vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će biti kažnjen novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da se povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun pa se električna energija utrošena od 7 sati do 21 sata obračunava prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT).

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena šest vlakova biti zaustavljeno na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima 820 Split (21.43) – Zagreb GK (5.40) i 821 Zagreb GK (23.05) - Split (6.54), međunarodnim vlakovima 410 Beograd (21.30) – Ljubljana (7.08) i 411 Ljubljana (21.05) - Beograd (5.54), brzom vlaku 740 Vinkovci (2.55)– Zagreb GK (6.45) i putničkom vlaku 3001 Varaždin (2.46)– Zagreb GK (5.21).

Facebook komentari

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.