Ne zaboravite očistiti snijeg s vozila, u suprotnom slijedi kazna od 700 kuna Foto: Varaždinske vijesti

Ne zaboravite očistiti snijeg s vozila, u suprotnom slijedi kazna od 700 kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 7.2.2018. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno

Zimski uvjeti na cestama, kakvi su jutros dočekali vozače i na varaždinskom području, sa sobom povlače i obavezu zimske opreme.

Podsjetimo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Također, vrijedi napomenuti da je vozač motornog vozila, prije uključivanja u promet, dužan očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila, koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Također, za ovaj će se prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna kazniti i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno ovim odredbama Zakona.