Nataša Dumbović: Bolesni i oni koji pate često su sami, a ne treba biti tako

| 16.10.2017. u 17:46h | Objavljeno u Aktualno

U Domu zdravlja Varaždinske županije prije godinu dana započela je s radom djelatnost za palijativnu skrb bolesnika, no pred palijativnim timom još je dug put do dana kad će u nas palijativna skrb općenito funkcionirati kako bi uistinu i trebala.

Kako nam je objasnila koordinatorica palijativne skrbi Varaždinske županije, Nataša Dumbović, najveći problem je to što ne postoji povezanost između službi u sustavu.

- Naš registar palijativnih pacijenata broji oko 320 ljudi, no to nije ukupni broj jer ne postoji sustav javljanja i mi pretpostavljamo kako je stvarni broj mnogo veći. Zbog toga se, nažalost, događa da mi uglavnom dolazimo u zadnjem tjednu života, što je prekasno da bi pomogli pacijentu i obitelji. To je nedostatak sustava, koji bi pacijente i obitelj trebao upućivati na nas, a ne ih pustiti da se nakon dijagnoze neizlječive bolesti snalaze sami - ukazuje Dumbović.

Problem je možda i u tome što palijativna predstavlja jednu od novijih subspecijalističkih grana moderne medicine o kojoj mnogi ni ne znaju dovoljno. Naime, palijativna skrb obuhvaća period od dijagnoze uznapredovale bolesti do kraja žalovanja. Dakle, obuhvaća zdravstvene, psihološke, socijalne i duhovne aspekte te cjeloviti pristup svakome bolesniku kao pojedincu...

Inače, pomoć koju pruža palijativni tim Doma zdravlja Varaždinske županije potpuno besplatna, tj. financirana od strane HZZO-a. Svi koji imaju potrebu za pomoć s palijativnim bolesnikom mogu se javiti na brojeve telefona 099 398 5073 ili 042 398 571 te na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o tome na koji način možete pomoći sebi ili bolesnom članu obitelji čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti