NAŠA POSLA: USKOK odustao od ključnih djela za koja je teretio varaždinskoga gradonačelnik i ostale

| 14.5.2018. u 14:38h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka i ostale okrivljene, točnije gradskog vijećnika i poduzetnika Davora Pataftu te njegovu suradnicu Narcisu Huljev, USKOK više ne tereti za udruživanje radi djela na štetu Grada Varaždina, koju je bitno umanjio - s 51 na oko 13,5 milijuna kuna!

Ključni vještaci i svjedoci

Naime, tijekom postupka, koji se vodi na zagrebačkom Županijskom sudu protiv Čehoka i još četiri fizičke te tri pravne osobe, USKOK je izmijenio optužnicu iz 2011., što zbog iskaza i nalaza vještaka, što zbog iskaza svjedoka.

Podsjetimo, nakon što ga je 2011. policija odvela iz Gradske vijećnice u Remetinec - kojeg je napustio tek pošto je dao ostavku na mjesto gradonačelnika - Čehoka je USKOK optužio zbog udruživanja radi počinjenja cijelog niza kaznenih djela vezanih uz zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su Varaždin i gradska poduzeća navodno oštećena za najmanje 51 milijun kuna, a istovremeno za T7 Grupu, T7 Vis te Winair pribavljena korist od najmanje 37 milijuna kuna.

U prvoj točki optužnice navodilo se da su se Čehok, zatim predsjednik uprava društava T7 Grupa, T7 VIS i Winair Davor Patafta te članica uprava spomenutih tvrtki Narcisa Huljev od kraja 2007. do lipnja 2011. povezali u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi triju spomenutih tvrtki, kojima se pogodovalo prilikom zaključivanja poslova s Gradom Varaždinom i pravnim osobama u većinskom gradskom vlasništvu: Varkomom, Zračnom lukom Varaždin (kasnije Varaždin Airport) i Javnom ustanovom Gradski stanovi Varaždin (JUGS).

Za USKOK je tako bila sporna žurna dodjela gotovo 150 milijuna kuna vrijednog posla zbrinjavanja komunalnog otpada, koja je potaknuo T7 VIS na gradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju, i to bez provođenja postupka javne nabave i bez koncesije.

USKOK je smatrao da za gradnju MBO postrojenja Grad Varaždin nije imao potrebe, niti osigurana sredstva, budući da je za zbrinjavanje komunalnog otpada predviđena gradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom, odnosno Regionalnog centra za obradu otpada u Piškornici.

Za potrebe realizacije tog posla, kako se navodilo u optužnici u kojoj se ukazivalo i na uplaćeni avans od devet milijuna kuna - T7 VIS-u je omogućeno stjecanje znatno vrednijeg gradskog zemljišta na lokaciji Brezje kupoprodajom i zamjenom s zemljištem T7 VIS-a u Jalkovcu. USKOK je, naime, smatrao da VIS za zemljišta u Jalkovcu površine 25.137 kvadrata dobio znatno vrednije gradskim zemljištem u poslovnoj zoni Brezje, površine 148.458 kvadratnih metara, čime je na štetu Grada Varaždina stekao nepripadnu materijalnu dobit od 22 milijuna kuna.

Što je (ne)sporno

Zbog cijene veće od tržišne i izostanka suglasnosti nadležnog ministarstva, sporna je bila i kupnja zemljišta od T7 VIS-a i T7 Grupe za programe poticane stanogradnje.

USKOK je, naime, tvrdio da su se Čehok, Patafta i Huljev dogovorili da će u POS plan biti unesena zemljišta u vlasništvu VIS-a na lokaciji Banfica, koje će kupiti Grad Varaždin i JUGS po cijeni većoj od tržišne. Zbog toga je, kako se navodilo, zatraženo od građevinskog vještaka Antuna Možine da stvarnu cijenu zemljišta poveća dva do tri puta, što je vještak prihvatio te izradio elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina s cijenama od 200 eura po kvadratu.

Nakon toga, kako se ukazivalo u optužnici, ugovoreno je sklapanje pojedinačnih ugovora o kupoprodaji navedenih nekretnina u vlasništvu VIS-a po cijeni od 200 eura/m2, što je za 14.111.147 kuna više od realne tržišne cijene. Grad Varaždin i JUGS su po traženju Čehoka VIS-u uplatili ukupno 5.502.036 kuna, a kako ostali ugovori nisu sklopljeni niti je isplaćen ostatak ugovorene kupoprodajne cijene, T7 Grupa i T7 VIS su podnijeli tužbu protiv Grada Varaždina i JUGS-a radi sklapanja ugovora i isplate ugovornih kazni. U zamjenu za povlačenje tih tužbi te iako nisu imali za to novac, Grad Varaždin i JUGS odlučili su kupiti zemljišta na lokaciji u Ulici Vilka Novaka za koja je već ranije bila podnesena zajednička ponuda T7 VIS-a (ukupne površine 29.674 m2) i Ekos holdinga (ukupne površine 12.673 m2).

Zašto je nakon sedam godina, USKOK odustao od bitnih djela u optužnici protiv I. Čehoka, doznajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u