Naporan rad u smjenama, dežurstvu i stres čine svakodnevnicu u radu operacijskih sestara

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.2.2019. u 20:12h | Objavljeno u Aktualno

Operacijske sestre Opće bolnice Varaždin obilježile su 15. veljače – Međunarodni dan operacijskih sestara koji se slavi diljem svijeta. Svojim je članovima čestitku uputilo Hrvatsko društvo operacijskih sestara, a operacijske sestre Opće bolnice Varaždin aktivne su članice društva. Već su tri puta bile domaćin operacijskim sestrama iz Hrvatske i regije gdje su se na stručnim skupovima izmjenjivale iskustva i znanja u radu.

Svoj su dan operacijske sestre varaždinske bolnice obilježile radno, na svojim radnim mjestima u operacionim dvoranama gdje zajedno s kirurškim timom, čiji su ravnopravan član, doprinose sigurnoj perioperativnoj skrbi pacijenta.

Znanje, profesionalnost i energija su vodilje kroz njihov rad koji ulažu za sigurnost i što brži oporavak bolesnika. U operacijskom bloku radi educirano medicinsko osoblje koje se prilagođava novim tehnologijama, informatizaciji i novim operativnim procedurama. Nakon završene srednje medicinske škole, sestra koja dolazi raditi u operacijsku salu posao instrumentiranja uči uz edukatora, a to je starija kolegica operacijska sestra. Edukacija traje nekoliko godina da bi sestra bila spremna za samostalan rad. Radi se na različitim područjima abdominalne kirurgije, traumatologije i ortopedije, otorinolaringologije, ginekologije, neurokirurgije, dječje kirurgije, okulistike, plastične i vaskularne kirurgije. Djelokrug rada je velik pa je potrebno cjeloživotno obrazovanje.

- Uvođenje instrumentiranje kao izbornog predmeta u srednje medicinske škole i proširenjem znanja na studiju sestrinstva učenici i studenti dobili su priliku da se upoznaju s radom sestre u operacijskom bloku. Hrvatsko društvo operacijskih sestara zalaže se za uvođenje školovanja za operacijske sestre koje bi uvelike pomoglo u edukaciji - istaknula je Anica Sekovanić, mag. med. techn., instrumentarka sa završenom školom za operacijske sestre.

U Općoj bolnici Varaždin u Centralnom operacijskom bloku, koji čini sedam operacijskih dvorana u jutarnjoj smjeni radi 15 sestara, te dvije u popodnevnoj i noćnoj smijeni (16 sati). Rad se odvija i u Službi za ginekologiju i opstetriciju gdje zajedno rade ginekološke i urološke instrumentarke. Svakodnevno se odvija rad i u okulističkim i otorinolaringološkim dvoranama gdje rade operacijske sestre na zahvatima jednodnevne kirurgije i većim operativnim zahvatima. Organizaciju rada sestrinske službe poboljšao bi jedinstveni Centralni operacijski blok gdje bi sve operacijske sestre bile na jednom mjestu jer su sada raspoređene na tri lokacije.

Da bi mogla raditi svoj posao, operacijska sestra treba biti dobro educirana jer sve te različite operacijske procedure zahtijevaju poznavanje tijeka operacije, instrumenata, primjenu aparature, što zajedno s kirurškim timom doprinosi sigurnosti bolesnika na operacijskom zahvatu.

- Naporan rad u smjenama i dežurstvu te stres čine svakodnevnicu u radu operacijskih sestara. U operacijskom bloku rade kolegice koje se uskoro spremaju u mirovinu, pretežno je starija dobna skupina pa nam sada slijedi pomlađivanje ekipe -  istaknula je glavna operacijska sestra Ružica Mlinarić, bacc. med. techn., koja je 15. veljače uputila čestitku kolegicama operacijskim sestrama povodom njihovog dana.