Načelnik Hranić inicirao sastanak radi postavljanja meteo postaja u Varaždinskoj županiji

vv | 27.1.2017. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Udruga općina u Republici Hrvatskoj uključila se u realizaciju projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj - METMONIC" vrijednog 40 milijuna eura, a koji će se financirati iz sredstava europskih strukturnih fondova.

Projektom je predviđena obnova i postavljanje novih meteoroloških postaja u cijeloj Hrvatskoj i to preko 450 postaja. Glavni cilj projekta je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj.

Za uspješnu realizaciju projekta potrebna je suradnja DHMZ-a s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Stoga je u petak 27. siječnja 2017., na inicijativu Brune Hranića, glavnog tajnika Udruge Općina u RH održan sastanak ravnateljice DHMZ-a dr.sc. Nataše Strelec Mahović i njezinih suradnika s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova Varaždinske županije u kojima postoji mogućnost postavljanja novih ili zamjena postojećih meteoroloških postaja. Načelnici i gradonačelnici izrazili su spremnost na suradnju te ponudili besplatno korištenje zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave za izgradnju postaja.

Realizacijom projekta omogućit će se stanovnicima Varaždinske županije kvalitetnija dostupnost podataka o meteorološkim prilikama, a ti su podaci posebno značajni za poljoprivrednu proizvodnju. Podaci će biti dostupni preko aplikacija i web stranica općina i gradova , a na sastanku u Varaždinu razmotrena je mogućnost postavljanja info pultova na kojima bi stanovnici mogli samostalno iščitati podatke koji su im potrebni.

Označeno u