Psihološki pritisak: Molitelji protiv pobačaja vraćaju se pred varaždinsku bolnicu Foto: Ilustracija/VV arhiva

Psihološki pritisak: Molitelji protiv pobačaja vraćaju se pred varaždinsku bolnicu

Varaždinske vijesti | 1.3.2017. u 13:11h | Objavljeno u Aktualno

S prvim danom ožujka ponovno je započela kampanja "40 dana za život", a molitelji protiv pobačaja vratili su se pred bolnice po Hrvatskoj.

U Varaždinu molitvu pred Općom bolnicom organizira Udruga Betlehem, a molitelje pozivaju da im se pridruže od ponedjeljka do petka od 16 do 19 sati, a subotom od 8 do 10 sati.

Inicijativa "40 dana za život" trajat će od 1. ožujka do 9. travnja. Cilj im je odgovoriti žene od pobačaja koje su zbog toga došle u bolnice.

Inače, pobačaj je u Hrvatskoj zakonom dopušten, a psiholozi su lani ovakvo zadiranje u privatnost osudili rekavši kako je to dodatni psihološki pritisak na žene.

Proteklog vikenda u javnost je dospio nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini prema kojem je Hrvatska uz Mađarsku i Poljsku zauzela konzervativno stajalište u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije, a sudeći po takvim novim hrvatskim stajalištima pobačaj se ne smatra neupitnim pravom žene.

Ipak, hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je kako neće doći do promjene Zakona o pobačaju ili zabrani prava na pobačaj, iako je službeni stav njegove Vlade da život počinje začećem.

- To ne podrazumjeva zabranu pobačaja na zahtjev o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana, ali obuhvaćanje stvaranja pozitivnog ozračja, uloge očeva u odgoju djeteta kao i posebnu senzibiliziranost za mlade obitelji i roditelje, edukacijom da se takve situacije izbjegnu - rekao je premijer Plenković.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je u ponedjeljak u Ženevi da apsolutno odbacuje navode da će Vlada promijeniti zakon o pobačaju i poručio da se zalaže za dostojanstvo LGBT osoba.

- Mi proširujemo, a ne sužavamo naše aktivnosti u promicanju ljudskih prava. Što se tiče naše vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo najavljivali i zastupali tijekom predizborne kampanje. Poznato je što je stav HDZ-a oko zaštite života, poznato je što je stav HDZ-a oko definicije braka. Međutim, apsolutno odbacujem dezinformacije da će vlada promijeniti zakon o pobačaju - rekao je Stier u izjavi za medije prilikom zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.