Ministar dao podršku izgradnji Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja

M.P./Varaždinske vijesti | 14.12.2017. u 14:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Premda se o tom prijedlogu razmišlja već više od deset godina, današnjom podrškom ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića konačno bi se mogao realizirati prijedlog da se na lokaciji uz istočnu varaždinsku obilaznicu na zemljištu od 16.000 kvadrata izgradi Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja.

Riječ je o jedinstvenom takvom centru u Hrvatskoj čiji je glavni cilj objedinjenje operativnih snaga civilne zaštite, uspostava centara za krizne situacije i simulacijskog središta te rješavanje problema smještajnog i skladišnog prostora i centra za obuku za potrebe operativnih snaga. Vrlo važno je naglasiti kako bi regionalni centar obuhvatio Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije i Grada Varaždina, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje – Područni ured Varaždin, Hrvatsku gorsku službu spašavanja Stanica Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina, Rafting klub Matis Varaždin i Klub podvodnih aktivnosti Drava Varaždin. Vrijednost tog projekta je 11 milijuna eura.

Međutim, ondje bi mogla biti smještena i – policija.

- Svi smo svjesni činjenice da Policijska uprava varaždinska funkcionira na nekoliko lokacija koje su nedovoljno funkcionalne. One su odlične lokacije, no nisu dovoljno funkcionalne. Usto, imamo problem i s lokacijom profesionalne vatrogasne jedinice i DUZS-a i sve bi te službe koje reagiraju u kriznim situacijama trebalo objediniti na jednom mjestu. Takav model postoji i u Europi - pojasnio je župan Radimir Čačić nakon prošlotjednog sastanka s ministrom unutarnjih poslova te gradonačelnikom Ivanom Čehokom. Dodaje da je konsenzus postignut, a ključna im je bila podrška upravo ministra.

- Također, Grad nam je od ključnog značaja jer je on osigurao prostor veličine 16.000 kvadrata koja je prostorno definiran za takvu namjenu i mi ćemo kao Županija, kao nosioc projekta, u dogovoru sa svim službama pripremiti sve potrebno u najkraćem mogućem roku. Hoćemo li dobiti financiranje iz EU fondova, ne možemo predvidjeti, no ovaj projekt je svakako i od šireg značaja osim za našu županiju - poručio je Čačić.

Posjet ministra Bozinovica Varazdinskoj zupaniji 6

Ministar je naglasio da MUP podržava svako rješenje čiji je cilj s jedne strane postići efikasnost službi koje trebaju biti u funkciji održavanja javnog reda i mira, zaštite i spašavanje, ali i štititi interes građana.

- Trebamo vidjeti kako će Grad i Županija ovu priču objasniti EU, no mi ćemo svakako dati svoj doprinos - najavio je Božinović istaknuvši kako bi ovo mogao biti pilot projekt i za druge županije.

- To bi bilo vrlo važno, naročito u kontekstu implementacije sustava domovinske sigurnosti koji počiva na sinergiji svih sastavnica sigurnosti te većoj kohezivnosti. To znači da se ne bi duplirali kapaciteti i funkcije, a bili bismo u stanju što brže odgovoriti na neke situacije. I što se tiče klimatskim promjena, ali i što se tiče situacije van Hrvatske i u EU. Ovo bi bio odličan primjer na tom tragu i MUP će ga podržati - rekao je ministar.

Čehok je pak podsjetio da se još od 2007. godine razmišlja o izgradnji ne samo objekata, već i vanjskih poligona i vježbališta, a koje bi koristile sve žurne službe.

- U suradnji s MUP-om i EU fondovima konačno možemo nešto projektirati, a potom i sagraditi sredstvima iz EU - poručio je Čehok.