Međunarodni dan sestrinstva pod sloganom "Sestrinski glas za zdrav život"

Varaždinske vijesti | 12.5.2017. u 19:07h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Opća bolnica Varaždin obilježila je dvodnevnim programom pod sloganom „Sestrinski glas za zdrav život“.

U petak, na sam Međunarodni dan sestrinstva, u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara mjerio se krvni tlak i šećer u Varaždinu i Novom Marofu, a na Sveučilištu Sjever predavanje o eksplantacijskom programu u Općoj bolnici Varaždin održala je Ksenija Kukec, dipl. med. tech.

Središnja proslava bilo je otvaranje izložbe slika zaposlenika i umirovljenika Opće bolnice Varaždin u predvorju Službe za interne bolesti.
Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., istaknuo je da su medicinske sestre nezaobilazni dionici pružanja svakodnevne zdravstvene zaštite.

– Ako pogledate proces od trenutka kada pacijent dolazi u bolnicu pa do trenutka kada izlazi iz nje, on je u kontinuiranom kontaktu s medicinskim sestrama. One su jednakovrijedne svakom liječniku, svakom djelatniku u bolnici koji sudjeluje u procesu pružanja zdravstvene skrbi – rekao je ravnatelj bolnice i dodao da Opća bolnica Varaždin stimulira edukaciju svih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, uključujući i medicinske sestre i medicinske tehničare.

– Napravili smo strategiju edukacije naših djelatnika i u nju ulažemo 300.000 kuna za edukaciju. Svjesni smo da to možda izgleda puno, ali za velik broj djelatnika u ovoj bolnici, više od 1600, to je mala svota. No te novce koristimo ciljano za edukaciju u onim segmentima za koje mislimo da smo deficitarni ili da će doprinijeti razvoju struke u našoj bolnici. Da bismo imali dobar rezultat, kvalitetno obrađenog i u konačnici zadovoljnog pacijenta, moramo imati izuzetno dobar tim. Zahvalan sam svima koji rade u tom velikom timu, a sestre su njegov neizostavni dio – poručio je dr. Kudelić.

U Općoj bolnici Varaždin rade 732 medicinske sestre. Od toga su 544 sestre sa srednjom stručnom spremom, 160 prvostupnice sestrinstva te 24 sa završenim diplomskim studijem sestrinstva, među njima i pet magistri sestrinstva. U Klenovniku je 89 medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom, 10 prvostupnica i tri diplomirane medicinske sestre, a u Novom Marofu 98 sa srednjom stručnom spremom, 24 prvostupnice, jedan magistar i jedna diplomirana medicinska sestra.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn., naglasila je da se medicinske sestre cijeli život educiraju.

– Imamo podršku bolnice i obavezno smo prisutni na svim događanjima vezanim uz našu struku, kao i na stručnim usavršavanjima. Medicinskih sestara i tehničara uvijek nedostaje. To je kadar koji je u obavljanju svojih poslova izložen prevelikom opterećenju te pri tome i imamo česta bolovanja. Iako utječe na organizaciju rada u zadnje vrijeme imamo veseliji razlog za izostanak s posla – puno porodnih dopusta. To traži obnovu kadra koji nedostaje, kao i zbog odlazaka iz zemlje. Ali pacijenti ne osjećaju taj nedostatak. Sestre i tehničari se uvijek trude biti uz bolesnika i posvećuju se njegovim potrebama – kazala je Sekovanić.

Medicinskim sestrama i tehničara Opće bolnice Varaždin njihov dan čestitao je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

– To je izuzetno težak posao. Posao koji je vezan uz ljude koji su bolesni što ga čini dodatno težim. Zahvaljujem medicinskim sestrama i tehničarima što rade taj posao i što je većina pacijenata zadovoljna njegom i brigom u našoj bolnici – rekao je župan Štromar te čestitao i sestrama u ambulantama, kod privatnih koncesionara Doma zdravlja te u bolnici u Varaždinskim Toplicama.

Dan ranije, u četvrtak, 11. svibnja, obilježen je i Dan Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara predavanjima o stresu u hotelu Turist.

– Sestre požrtvovno obavljaju svoj posao, uz pacijenta su 24 sata, brinu za njega i u uvjetima kada je to vrlo teško. Podložne su stresu jer je posao vrlo zahtjevan, treba biti koncentriran i uvijek imati osmijeh na licu – rekla je pomoćnica ravnatelja Anica Sekovanić dodavši da je medicinskim sestrama ponekad teško, ali uvijek uz sebe imaju sliku bolesnika kojima je puno teže.

Galerija slika