Međimurska županija izdvojila više od pola milijuna kuna za uskrsnice svojim umirovljenicima Foto: Međimurska županija

Međimurska županija izdvojila više od pola milijuna kuna za uskrsnice svojim umirovljenicima

Varaždinske vijesti | 27.3.2018. u 08:50h | Objavljeno u Aktualno

Povodom blagdana Uskrsa, s 23. ožujkom krenula je podjela bonova, točnije uskrsnica više od 4.800 umirovljenika s područja Međimurske županije. Za ovaj novi vid podrške umirovljenicima, u proračunu Međimurske županije osigurano je više od 500.000 kuna, a svakom će umirovljeniku uskrsnica u obliku bona stići na kućnu adresu preko udruge umirovljenika, odlukom župana Matije Posavca.

Kako ističu iz Međimurske županije, samim time u ovo blagdansko vrijeme pomoći će se svim međimurskim umirovljenicima čiji ukupni iznos mirovine iznosi 1.500 kuna i manje, a kako je pritom naglašeno, isplata ovih jednokratnih potpora obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Međimursku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te se odnosi isključivo na one kojima je ta mirovina jedini vid primanja.

medjimurska_zupanija_-_uskrsnice_umirovljenicima_1.JPG

- Odlučili smo kako će 4.800 umirovljenika primiti bon od 110 kuna, to su oni umirovljenici koji imaju iznos mirovine do 1.500 kuna, dok će 100 umirovljenika koji imaju iznos mirovine manji od 500 kuna dobiti bon i potporu u vrijednosti 220 kuna. Za tu smo svrhu ove godine osigurali nešto više od 500.000 kuna, a iako je ovo prva godine provođenja projekta, on će postati tradicionalan, te ćemo sljedeće godine osigurati zasigurno jednak, ako ne i veći iznos sredstava podrške našim umirovljenicima - rekao je međimurski župan i zahvalio predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Međimurske županije Valentinu Kočili na inicijativi, te Nadi Lovrec, predsjednici Matice umirovljenika Međimurske županije na činjenici da će operativno provesti distribuciju bonova diljem županije, te ujedno i djelatnicima Županije koji su tri dana pakirali i pripremali bonove.

- Tu smo uštedjeli 50.000 kuna, kao i dodatnih 50.000 nakon postupka javne nabave bonova. I tih dodatnih 100.000 kuna usmjerili smo prema našim umirovljenicima - objasnio je Posavec.

medjimurska_zupanija_-_uskrsnice_umirovljenicima_2.JPG

- Hvala što je naša stavka i inicijativa ušla u proračun. Važno je da akcija teče i župane stvarno hvala, nadam se da ovo nije zadnja akcija. Sretniji sam od onih koji će uskrsnice primiti, hvala na razumijevanju cijeloj županijskoj vlasti - naglasio je Kočila, uz bok svog zamjenika Zlatka Marciuša, dok je predsjednica Matice dodala da je uz svu zahvalnost i sreću zapravo tužna jer je Županija iskristalizirala broj onih koji u Međimurju imaju tako mala primanja.

- Hvala na dosadašnjoj suradnji koja tako lijepo teče, nadam se da će ići i dalje. Uzet ću si to pravo i zahvaliti u ime svih umirovljenika kojima ćete zaista uljepšati uskršnje blagdane - dodala je.

- Ovakvu inicijativu pokrenuli smo tijekom prošle godine, drago mi je da smo je uspjeli realizirati ove godine dodjelom uskrsnica za koje se nadamo da će biti pomoć našim sugrađanima u blagdansko vrijeme - rekla je pritom zamjenica župana Sandra Herman, dok je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak naglasio da je operativno teško organizirati ovakav projekt i posložiti sustav uskrsnica na području Međimurja i da je svjestan da svaka kuna dobro dođe svakom umirovljeniku.

Distribuciju će provesti udruge umirovljenika, čiji su predsjednici ujedno u zgradi Međimurske županije preuzeli pripremljene bonove i krenuli s njihovom podjelom, a koje je pozdravio međimurski župan i pritom svim umirovljenicima zaželio sretne uskršnje blagdane.

medjimurska_zupanija_-_uskrsnice_umirovljenicima_3.JPG