Malenica, nakon što je opet uništena dvojezična ploča: “Neke izjave srbijanskog predsjednika nisu dobre“

| 16.9.2018. u 19:26h | Objavljeno u Aktualno

Osuđujemo snažno ovaj, opetovani vandalski čin i napravit ćemo sve što je u našoj moći da to bude uistinu zadnje ovakvo nedjelo, rekla nam je Sandra Malenica, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, osvrćući se na najnoviji nestanak dvojezične ploče uz ulaz u prostorije Vijeća srpske manjine u Varaždinu.

Ploča s latiničnim i ćiriličnim napisom skinuta je sa objekta u Stepinčevoj ulici tijekom prošle noći, što je već treći put ove godine. Policija i sada, kao i u prethodnim slučajevima, traga za nepoznatim počiniteljem ili počiniteljima.

-Naravno da ćemo ploču opet vratiti. No, očigledno je da ćemo morati i ubrzati nabavku kameru za nadzor dvorišta, što je već u postupku,  veli nam zamjenica varaždinskoga Grada Varaždina, koji je podmirio troškove izrade dvojezične ploče i nakon prethodnog  vandalskog čina, a to isto je u ranijem slučaju napravila Varaždinska županija.

U Gradu Varaždinu htjeli bi da se što skorije otkrije počinitelj kako bi se vidjelo što je tu točno posrijedi, budući da prilike u gradu ocjenjuju vrlo dobrim.  

-Uništavanje ploče ne mogu objasniti jer za to ne vidim nikakav razlog niti povod, barem što se tiče prilika u gradu. Stoga bi uistinu htjela znati kakvi su motivi počinitelja ovog vandalskog čina, veli Malenica.

Iako se još uvijek ne zna što je iza opetovanog skidanja i vjerojatnog uništavanja dvojezične ploče, varaždinske gradske vlasti ipak ukazuju da pojedini istupi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ne idu u prilog dobrosusjedskih odnosa i mogle bi nekome biti povod za vandalizam. Naime, nakon što se uoči obilježavanja Oluje obrušio na Hrvatsku,  predsjednik Srbije, koja prije Jugoslavije nikad nije imala Vojvodinu, ovih je dana mrtav hladan izjavio i da se u „Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo“.
-Nedavno smo imali vijeće srpske manjine na kojem je bio njihov saborski zastupnik Milošević, kojem sam skrenula pozornost na neke izjave srbijanskog predsjednika sigurno nisu dobre, a mogle bi se prelamati preko leđa građana koji s njima nemaju nikakve veze,  ukazuje Malenica, koja se nada da će srbijanski predsjednik konačno shvatiti što potiče i stvara svojim izjavama.