Predsjednik varaždinskog županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore dr.sc. Goran Benko

Liječnici u OBV odrade prekovremenih za 11 mil. kn: "Premoreni su, troše se fizički i psihički"

| 7.5.2018. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno

Jedan od temeljnih problema hrvatskog zdravstvenog sustava je nedostatak liječnika, a to se zorno vidi i po broju prekovremenih sati, koje liječnici odrađuju. Da se dosta radi prekovremeno, govori podatak da Opća bolnica Varaždin na ime prekovremenih sati isplati liječnicima godišnje oko 11 milijuna kuna. Kako dodaje ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić, radi se o prekovremenom radu prosječno 200 liječnika tijekom godine.

 Kako manje opterećivati liječnike i može li se bolje posložiti sustav, pitali smo predsjednika varaždinskog županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore dr.sc. Gorana Benka.

- Svakom tko je bolje upućen u funkcioniranje našeg zdravstvenog sustava jasno je da on funkcionira na entuzijazmu liječnika koji u tom sustavu rade. Kako su to mnogo puta isticali predsjednik HLK i predsjednica HLS, osnovni problem je manjak liječnika. Da bi se obavio sav posao i pružila adekvatna zdravstvena usluga, liječnici pristaju raditi prekovremeno te je jedino na taj način zdravstveni sustav održiv, upozorava Benko.I varaždinska opća bolnica, kako dodaje, nije nikakav izuzetak.

- I u našoj su ustanovi liječnici preopterećeni. Odjeli s manjim brojem djelatnika generiraju veći broj prekovremenih sati. Liječnici su premoreni, troše se fizički i psihički, žrtvuju slobodno vrijeme i zdravlje, odvojeni su od obitelji... Stoga ne čudi da je, prema istraživanju HLK, među liječnicima u Hrvatskoj je visoka razina sindroma sagorijevanja - ukazuje Benko.
Uslijed svega toga liječnici odlaze, bilo u inozemstvo, bilo na manje zahtjevna područja.

- Nažalost, i naša je bolnica suočena s manjkom liječnika i njihovim odlaskom. Određeni su odjeli više pogođeni manjkom, a manjak se nastoji nadoknaditi radom umirovljenika i raspisivanjem novih specijalizacija. Teško je nadoknaditi manjak specijalista i privući gotove specijaliste. Specijalizantima treba oko pet godina kako bi završili specijalizaciju. Nisu niti sve ustanove i specijalizacije jednako atraktivne tako da se neka prazna mjesta teško popunjavaju. Problemi su na nacionalnoj i lokalnoj razini tako da je važna aktivacija i osvještavanje svih mjerodavnih na obje razine. Potrebna je suradnja države i lokalne zajednice jer je odlazak liječnika nacionalno pitanje. Kroz medije smo upoznati s nekim mjerama OBV u sinergiji s Gradom Varaždinom, odnosno iznajmljivanjem stanova u Hraščici, kao i osiguravanje sredstava za znanstveno napredovanje kadrova. U kojoj mjeri će polučiti rezultat i hoće li se predložiti i neke druge, vrijeme će pokazati - kazao je dr. Benko...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u