Leverić potvrdio: U Varaždinu će se graditi tri rotora, od kojih čak dva na Banfici

IHR/Varaždinske vijesti | 31.1.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u srijedu je potpisan više od 68 milijuna kuna vrijedan Ugovor kojim je dodijeljeno više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Projekt sanacije opasnih mjesta, odnosno, uklanjanje crnih točaka na državnim cestama. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koje će biti korisnik ovih sredstava.


Na opasno raskrižje turbo rotor


- Hrvatske ceste sredstva će utrošiti za sanaciju i uklanjanje „crnih točaka“ na ukupno 23 lokacije na državnim cestama u 12 županija diljem Hrvatske. Jedno od ovih 23 mjesta je i raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu – rekao je Alen Leverić, šef županijskog HNS-a i član Uprave Hrvatskih cesta.

37291d982321672f4c05c3072e2d3903_XL.jpg

Raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu najprometnije je i trenutno najopasnije na području Varaždinske županije. Još 2014. godine policija ga je proglasila crnom točkom u prometu te je Hrvatskim cestama predložila gradnju kružnog toka, međutim Hrvatske ceste, koje upravljaju državnim cestama i uređuju promet na navedenom raskrižju taj prijedlog nije prihvatile. Sada se to promijenilo.
- Ide se u gradnju takozvanog turbo rotora s dvije trake. Nakon potpisivanje Ugovora idemo u pripremu projektne dokumentacije. Projekt se, zapravo, sastoji od dva dijela: jedan rotor bit će na raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice, a ideja je i da se na raskrižju kod Spara na Banfici, u Međimurskoj ulici također izgradi rotor. Time bismo riješili taj potez i povećali sigurnost sudionika u prometu. Kao što stalno napominjem, jedan od najvećih prioriteta Hrvatskih cesta je sigurnost sudionika u prometu – rekao je Leverić, koji je pohvalio odličnu suradnju koju imaju s PU varaždinskom.
Leverić je najavio gradnju još jednog rotora na izlazu iz Varaždina.
- U planu je izgradnja rotora na raskrižju zaobilaznice u Hrašćici s Optujskom ulicom u Varaždinu, a ovih dana bit će gotova signalizacija i osvjetljavanje pješačkih prelaza u Sračincu na državnoj cesti D2. Na toj državnoj cesti koja vodi prema državnoj granici promet je izuzetno gust, a signalizacijom i osvjetljavanjem pješačkih prijelaza u Sračincu, ali i u Petrijancu i Cestici povećat će se sigurnost svih sudionika koji prolaze tim pravcem – rekao je Leverić i najavio poboljšanje sigurnosti na cestama u Gredi, Vidovcu i Brezničkom Humu.

Hvalevrijedan ugovor

Zahvaljujući potpisanom Ugovoru u srijedu u Zagrebu poboljšat će se ukupna razina sigurnosti odvijanja prometa, s ciljem smanjenja broja nesreća i ukupnog broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama u Hrvatskoj.
- Ovo je ulaganje u postojeću infrastrukturu koja se gradila prije uistinu mnogo vremena, a u kojoj su identificirane opasnosti za sudionike u prometu i konačno, za ljudske živote. U tom smislu, radi se o hvalevrijednom potpisivanju Ugovora jer će se sanacijom upravo tih "crnih točaka" riješiti i smanjiti vjerojatnost broja nesreća i smrtnosti na našim cestama – rekao je ministar Butković uoči potpisivanja Ugovora.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, koje upravljaju i gospodare s mrežom od 7.167 kilometara cesta, podsjetio je da je sigurnost prometa jedan od glavnih strateških prioriteta Hrvatskih cesta.

- Do sada se metodologija detektiranja "crnih točaka" odnosila na broj poginulih, a sada će biti preventivna tako da će se raditi pregledi prometnica kako bi se unaprijed otklonili uzročnici prometnih nesreća – rekao je Škorić.