Lani ukradeno 60 tona tekstila, Čistoća najavila mjere protiv kradljivaca otpada Foto: Krešimir Đurić

Lani ukradeno 60 tona tekstila, Čistoća najavila mjere protiv kradljivaca otpada

| 30.3.2017. u 12:03h | Objavljeno u Aktualno

Sve učestalije krađe otpadnog tekstila, ali i papira, plastike i glomaznog otpada s područja 14 jedinica lokalne samouprave u kojima miješani komunalni otpad prikuplja tvrtka Čistoća, predstavnike te tvrtke prisilili su da poduzmu konkretne mjere.

Tako će s početkom travnja ove godine njihovi djelatnici na terenu koji prilikom prikupljanja i odvoza otpada uoče osobe koje uzimaju primjerice tekstil ili pak u svoja vozila utovaruju papir ili glomazni otpad obavještavati policiju. Zadatak policije bit će provjeriti imaju li oni dozvolu za gospodarenje tom vrstom otpada, a ako nemaju, svoje će bilješke dostaviti nadležnoj Upravi za inspekcije Ministarstva zaštite okoliša koja će temeljem toga protiv njih podnositi obavezne prekršajne naloge.

DSC 4851

- Ovakvom ćemo koordiniranom akcijom inspekcije, policije i predstavika jedinica lokalne samouprave pokušati spriječiti otuđivanje kako otpadnog tekstila tako i ostale vrste otpada koje se ne bi smjele neovlašteno uzimati. Zna se tko su davatelji javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i ostalih vrsta otpada na području pojedinih općina i gradova i građani na to moraju pripaziti - ukazuje direktor Čistoće Davor Skroza.

Lani je tvrtka, dodaje, na daljnju oporabu predala 200 tona otpadnog tekstila, a ta bi količina bila i veća da nisu imali brojne slučajeve krađi. Procijenili su da su tako ostali bez 30 posto otpadnog tekstila, odnosno oko 60 tona, ali i bez 130 tona papira.

- Otuđenje otpadnog tekstila istovremeno znači i umanjenje postotka selektiranog otpada u odnosu na ukupnu masu prikupljenog otpada što u konačnici može rezultirati plaćanjem penala. Naime, ako se utvrdi da je odložena količina otpada veća od propisane, jedinica lokalne samouprave dužna je platiti naknadu u visini koju će utvrditi Fond za zaštitu okoliša - napominje Skroza.

Ovim putem apelira i na građane da prijave takve slučajeve krađi.

- Onaj tko otuđi tekstil, papir ili neku drugu vrstu otpada uzima ono što je za njega iskoristivo, a što dalje koristi ili prodaje. Ono što ne može iskoristiti, baci natrag u prirodu - ističe Skroza.

Takođe dodaje da su od zabočke tvrtke Regeneracija nedavno dobili informaciju da su među uspješnijim komunalnim tvrtkama po svom načinu prikupljanja otpada na samom mjestu nastanka, odnosno na kućnom pragu gdje ga prethodno sami građani razvrstaju.

- Lani smo povećali primarnu selekciju komunalnog otpada za osam posto. Bili smo na 12 posto, sada na 20 posto. Da su količine prikupljenog otpada bile veće, vjerojatno bi i postotak primarne selekcije bio i veći - navodi Skroza.

Na današnjoj je pressici najavio i da će uskoro proraditi reciklažno dvorište na Motičnjaku te se čeka tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole. Što se pak tiče izgradnje sortirnice, Čistoća će vjerojatno vlastitim sredstvima ići u taj projekt budući da će natječaj biti raspisan tek početkom listopada ove godine, a tvrtci istječe građevinska dozvola.

DSC 4906

- Žalosno je što Ministarstvo zaštite okoliša nema sluha za projekte koji su već 2,5 godine spremni za realizaciju. Nedavno smo i tom ministarstvu, ali i Ministarstvu regionalnog razvoja uputili dopis da imamo spreman projekt, ali odgovor nismo dobili - istaknuli su Skroza i savjetnik uprave Robert Briški.