Lalovac: Koncesija se može izmjeniti/dopuniti

Napisao/la: -

Danas spornu koncesiju za odlaganje (D1) baliranog otpada Grad Varaždin je raspisao još 2012. skupa s koncesijom za odlaganje (D1) svježeg otpada, i to nedugo nakon što je u vezi bala održan sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojem su bili i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša iz kojeg tada odlazi Mirela Holy. U to vrijeme Domagoj Margetić piše o susretima Petra Pripuza s tadašnjim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem koji je i zaslužan za dolazak zagrebačkog poduzetnika u Varaždin.

Od šest ponuda pristiglih na natječaj za zbrinjavanje bala odlaganjem (D1), samo je jedna proglašena valjanom, i to zajednice ponuditelja na čelu sa CE-ZA-R-om. Uslijedile su žalbe ostalih sudionika koje je Državna komisija za kontrolu javne nabave odbila, tako da su obje koncesije postale važeće u lipnju 2013. No, potpisuje se samo koncesija s Univerzalom, koji u trenutku dodjele koncesije za svježi otpad nije imao ugovor s odlagalištem navedenim u natječajnoj dokumentaciji, a uveo je naknadno i mehaničku, pa i termičku obradu (goriva iz) otpada (PDF), iako se na natječaju tražilo samo odlaganje (D1).

U listopadu 2013. Habuš piše Fondu da očekuje 45 milijuna kuna temeljem ugovora Čehok-Mladineo, a dobiva negativan odgovor jer se ugovor - raskida. Razlog raskida tog ugovora je taj što se koncesija raspisala za odlaganje, a ne za dogovorenu mehaničko-biološku obradu bala. U veljači 2014. Ministarstvo raspisuje svoj natječaj za bale, ali ga Državna komisija poništava jer već postoji koncesija, a nezadovoljan time Zmajlović pokreće upravni spor, koji još nije okončan.

U svibnju 2014. Ministarstvo odgovara na upit predsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća o odabiru zajednice ponuditelja u kojem se naglašava da „ponuditelji ne raspolažu odgovarajućim dozvolama i kapacitetom za izvršenje koncesije“. Navodi se i da se „koncesija nije ni mogla dodijeliti s obzirom da se ne radi o komunalnoj djelatnosti, veće je u pitanju izvršenje inspekcijskog rješenja iz 2007. kojim je određeno uklanjanje bala“. Na kraju se ukazuje da još nije sklopljen ugovor o koncesiji, a to je trebalo učiniti u roku od 10 dana po valjanosti koncesije.

Da bi Fond dao novac, krajem 2014 i tijekom ove godine napravljeno je više analiza bala te plan za njihovo zbrinjavanje koji uključuje i traženu mehaničko-biološku obradu, a ne samo odlaganje. Ministar Lalovac 5. listopada piše da je Grad trebao osigurati sredstva u proračunu prije dodjele koncesije, ali i da, ukoliko su ispunjeni navedeni uvjeti, „davatelj koncesije može pristupiti izmjenama/dopunama ugovora pri čemu prvo isto treba potpisati, što do sada nije učinjeno“. Ako je potrebno, zaključuje Lalovac, može se zatražiti o svemu i mišljenje državnog odvjetništva.

Nevjerojatno koliko muke, novca i vremena je potrošeno, a da nije još nađeno rješenje za varaždinske bale. Istovremeno, sanirana su brojna divlja odlagališta otpada diljem Hrvatske uz pomoć državnog novca, i to pukim premještanjem i zakapanjem u zemlju uz prethodno stavljanje nepropusne podloge. Zadnji primjer vinkovačko je odagalište Papuk za koji je Fond odobrio 47 milijuna kuna ili 100 posto potrebnog iznosa za otkopavanje i zakopavanje starog otpada, bez prethodne obrade. Od Grada Varaždina se, međutim, traži više: poštivanje hijerarhije postupanja s otpadom, odnosno obrada bala pa tek onda odlaganje.

Zašto u Varaždinu ne prolazi ono što prolazi u drugim sredinama? Zašto drugi ne trebaju obrađivati otpad prije odlaganja ili spaljivanja?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.