Kudelić: "Suočeni smo s odlaskom liječnika iz OB Varaždin, ali razlog nisu samo plaće" Foto: Arhiva VV

Kudelić: "Suočeni smo s odlaskom liječnika iz OB Varaždin, ali razlog nisu samo plaće"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.1.2019. u 20:04h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska Bolnica je među rijetkima koja je povećala broj liječnika. Iz Opće bolnice Varaždin otišlo je 53 liječnika, a 61 liječnika je došlo. Dakle, sada imamo više liječnika nego smo imali prije dvije godine – izjavio je danas župan Radimir Čačić prilikom obilaska energetski obnovljenih zgrada OB Varaždin.

O odlasku liječnika iz varaždinske Bolnice i mjerama koje bi se trebale poduzimani vezano uz to pisali smo nedavno i u Varaždinskim vijestima.

Povoljni krediti i za nastavnike?

Župan je danas rekao kako ulažu u edukacije i specijalizacije liječnika, ali i da postoji interes za višemilijunski projekt povoljnih stambenih kredita s kamatnom stopom ispod dva posto za zamjenu postojećih ili nove kredite za medicinsko osoblje, pri čemu bi se taj model primijenio i na učitelje te profesore. Istaknuo je kako novi projekti, među kojima je i uređenje vrtića u zgradi Logopedije, trebali utjecati na to da liječnici ostanu živjeti i raditi u Varaždinskoj županiji.

- Imamo 109 specijalizanata, a to su sve mladi bračni parovi s malom djecom kojima će vrtić sigurno pomoći - uvjeren je Čačić.

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić je potvrdio da je ta zdravstvena institucija suočena s odlaskom liječnika, a to je i zbog ulaska Hrvatske u EU, čime je povećana mobilnost radne snage unutar zemalja članica EU.

- Činjenica jest da je potpisom određenih aneksa ugovora našim specijalizantima omogućen odlazak ranije nego što smo očekivali, ali pravovremenim planiranjem kadra taj se problem može riješiti – smatra ravnatelj Kudelić.

Priznaje da na pojedinim odjelima, gdje je malen broj liječnika, odlazak jednog ili dva može biti poguban.

- Zato su važne sve ove mjere koje poduzimamo kako bismo liječnike zadržali, pa i privukli druge. Meni je iznimno drago što se lokalna zajednica uključila u cjelokupni proces i da je shvatila da nije samo plaća ta koja može privući ljude da ostanu živjeti i raditi u Varaždinu, nego je važno osigurati i ostale uvjete, od vrtića, edukacije do osiguranja kvalitetnih uvjeta života i rada – zaključio je Kudelić.