Kudelić: Novci od donacija za MR su na žiro računu bolnice i iskoristit će se za uređenje prostora Foto: VV arhiva / ilustracija

Kudelić: Novci od donacija za MR su na žiro računu bolnice i iskoristit će se za uređenje prostora

Varaždinske vijesti | 29.8.2018. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Opća bolnica Varaždin dobiva uređaj za MR vrijedan 7.145.000 kuna. Nabavljen je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u sklopu projekta Ministarstva zdravstva, za što je nedavno u Zagrebu potpisan ugovor u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Magnetska rezonanca je suvremena radiološka dijagnostička metoda koja je osobito važna u dijagnostici bolesti središnjeg živčanog i probavnog sustava kao i bolesti urogenitalnog trakta te bolesti muskuloskeletnog sustava. Ovaj uređaj za magnetsku rezonancu biti će prvi takav uređaj za potrebe pacijenata sjeverozapadne hrvatske unutar javno zdravstvene službe.

– Ugovor koji je potpisan u ponedjeljak garantira Općoj bolnici Varaždin nabavku uređaja za MR i Faradayevog kaveza koji predstavlja zaštitu od elektromagnetskog polja – kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., te pojasnio da, osim troškova nabavke spomenutog uređaja od 7.145.000 kuna, postoje i drugi troškovi potrebni za pripremu prostora za prihvat MR uređaja.

Nakon što je Stranka Pametno zatražila u ime donatora i javnosti odgovore gdje su prikupljena sredstva za kupnju uređaja za magnetsku rezonancu, iz bolnice su ujedno priopćili da je, u trenutku kada je započela akcija nabavke MR uređaja, bilo rečeno da je ukupna procijenjena vrijednost nabavke tog uređaja, te svih drugih troškova koji prate njegovo stavljanje u funkciju, oko deset milijuna kuna.

Dodali su da je također bilo istaknuto da će se ukupna sredstva osigurati preko Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije te dio donacijama odnosno humanitarnim projektima pa je tako tijekom 2016. godine donacijama i humanitarnim akcijama prikupljeno je 849.345,34 kn.

– Spomenuta sredstva u iznosu od 849.345,34 kn prikupljena su raznim humanitarnim projektima od humanitarnog koncerta, utrke, preko donacija te su uplaćena na žiro račun bolnice. Radi se o namjenskim sredstvima. Ta se sredstva i dalje nalaze na žiro računu bolnice. Sada kada je osigurana nabavka MR uređaja putem sredstava EU fondova, prikupljene novce planiramo uz prethodno provedeni postupak odobrenja usmjeriti u opremanje i uređenje prostora za magnetsku rezonancu koje nije predviđeno gore navedenim Ugovorom – izjavio je Kudelić te dodao da tek predstoji donošenje odluke o prijedlogu prenamjene sredstva na koju se bolnica nije mogla odlučiti prije nego što je nabavka MR uređaja zagarantirana.