Križanić o nacrtu prijedloga Zakona o OPG-ovima: Dugo je trebalo da oni dobiju svoj zakon

Varaždinske vijesti | 19.11.2017. u 19:11h | Objavljeno u Aktualno

Nacrt prijedloga Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je dobar i HDZ će potaknuti njegovo što brže izglasavanje. Poručio je to prilikom saborske rasprave o nacrtu prijedloga HDZ-ov saborski zastupnik dr. sc. Josip Križanić.

U svom je izlaganju rekao da Zakon o OPG-u pruža razlikovni okvir za ona poljoprivredna gospodarstva koja se poljoprivredom unutar vlastitog kućanstva bave u vrlo ograničenom obuhvatu za vlastite potrebe od onih u kojem se članovi radi ostvarivanja svojih prihoda poljoprivredom bave u proizvodnom, poduzetničkom i tržišno orijentiranom obuhvatu.

Namjera novog zakona je, ističe, dati primjerenu motivaciju da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se omogućilo održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji uz destimuliranje usitnjavanja proizvodnih resursa.

Ciljana skupina ovog Zakona obuhvaća 62.128 OPG-a koji imaju nositelje mlađe od 56 godina koje je potrebno usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima kako bi nastavili svoj rad u poljoprivredi.

– Agencija za plaćanje će pozivati poljoprivrednike koji imaju ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva veću od 3.000 eura na usklađivanje s predmetnim zakonom na principu dobrovoljnosti. Ako netko ne želi ući u registar OPG-ova, morat će uskladiti svoje resurse s odredbama zakona – rekao je Križanić i nastavio da se donošenjem ovoga Prijedloga zakona daje formalna podrška OPG-ovima da im u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa.

– Kako se ne bi stvorila porezna praznina za OPG-ove čija je ekonomska veličina gospodarstva manja od 3.000 eura, a koja se za osobne potrebe bave poljoprivredom, propisana je mogućnost da se takav OPG upisuje u Upisnik poljoprivrednika koji vodi Agencija za plaćanje – istaknuo je Križanić u raspravi.

Nacrt Zakona o OPG-u propisuje da za obveze koje nastaju u obavljanju gospodarske djelatnosti poljoprivrede odgovaraju nositelj OPG-a cjelokupnom svojom imovinom te članovi OPG-a kao solidarni jamci. Također, da se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv nositelja OPG-a ne može provesti na dijelu poljoprivrednih resursa upisanih u Upisnik OPG-ova koji su nužni za obavljanje njegove gospodarske djelatnosti poljoprivrede ako mu je ta djelatnost glavni izvor sredstava za život, niti se može provesti na nekretnini koja je u vlasništvu nositelja OPG-a i članova OPG-a, a u kojoj ovršenik stanuje.

U slučaju kada OPG posjeduje žive životinje, radi osiguravanja održivosti osnovnih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, omogućava se otvaranje zaštićenog računa.

– Dugo je vremena trebalo da OPG-ovi dobiju svoj zakon i jako je dobro što se nacrt ovog zakona našao u proceduri, on je dobar i Klub HDZ-a će ga podržati i potaknuti čim brže njegovo izglasavanje – najavio je Križanić.

Označeno u