Kišiću snažan vjetar u leđa u utrci za gradonačelnika Varaždina

| 12.11.2016. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ni jedan sedam kandidata za predsjednika SDP-a nije se posebno izdvojio svojim nastupom na trećem po redu sučeljavanju održanom u Varaždinu, budući da su se svi zalagali uglavnom za iste vrijednosti i ciljeve, tek s ponekom razlikom. Međutim, to ne znači da nema svojevrsnog pobjednika, odnosno osobe koja je zacijelo najsretnija s onim što se čulo u hotelu Turist. To je, nedvojbeno, predsjednik varaždinskog SDP-a i varaždinski dožupan Alen Kišić, budući da su mu - što izravno, a što neizravno - podršku u utrci za varaždinskoga gradonačelnika dali baš svi kandidati: i Davor Bernardić, i Karolina Leaković, i Ranko Ostojić, i Tonino Picula, i Gordana Sobol, i Vesna Škulić, kao i Orsat Miljenić, čiju kandidaturu podržava Kišić, kao i predsjednik ŽO SDP-a Mario Habek.

Naime, nakon uvodnih izlaganja kandidata koji su ukazali na potrebu vraćanja izvornim vrijednostima socijaldemokracije, odnosno radnicima i obespravljenima te vrednovanja rada u stranci, a posebice zaustavljanja „konzervativne revolucije“ u zemlji, nazočni članovi SDP-a mogli su postavljati pitanja.

-Varaždin je lijevi grad godinama, a sada imamo prilike imati i našeg člana kao gradonačelnika, Alena Kišića, budući da je tako odlučila Gradska organizacije SDP-a. Hoćete li vi podržati takvu odluku ili će biti preusmjeravanja, upitala je varaždinska esdepeovka Ruti-Hedviga Karlović.

Ustvrdivši da će lokalni izbori biti prvi test za novo vodstvo SDP-a, Gordana Sobol naglasila je da lokalne organizacije trebaju određivati s kim će na izbore, odnosno tko će biti kandidat.

-Predsjednik stranke nema pravo u to se petljati, kao ni stranačko vodstvo koje mora pomoći kandidatu, a ne odmagati, poručila je Sobol ponovivši da lokalne organizacije odlučuju o izlasku na lokalne izbore.   

Upozorivši da treba poštovati Statut stranke, kao i odluke lokalnih organizacija, Bernardić ustvrdio je kako je on najbolji primjer što se događa ukoliko se ne poštuje volja lokalnih organizacija, odnosno kada se odlučuje po „anketicama“.

To je potaknulo Leaković koja je ustvrdila da je bolji kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika od Bernardića bio prof. dr. Rajko Ostojić, koji sad vodi njegov stožer, ali se nada da predsjedništvo stranke neće ubuduće mijenjati kandidate.

-Onog koga izaberu lokalne organizacije mora poduprijeti i vodstvo stranke, naglasio je Miljenić, dodavši da SDP ima problem što nema kandidate, a ima članstvo i podršku birača.

I Ranko Ostojić poručio je da lider stranke ne smije oktroirati tko će biti kandidat, već mu pomoći kako da bude izabran.

-Alenu čestitam na odluci i želim mu sve najbolje, poručio je Picula dodavši da čestita zapravo svakome u SDP-u koji odluči izaći na izbore kao  kandidat.

Za jačanje uloge lokalnih organizacija, odnosno njihove veće ovlasti, bila je i Vesna Škulić koja je bila i najizravnija.

-Čestitam vam na kandidaturi, budući gradonačelniče, poručila je Škulić Kišiću.

Jednu od rijetkih polemika potaknulo je spomenuto Barnardićevo usputno spominjanje njegove „hokejaške zamjene“ Ostojićem uoči izbora za zagrebačkoga gradonačelnika.  

-Bero, ema potrebe da spominješ hokejašku zamjenu jer ti si pristao na nju. Osim toga, Karolina ti je dobro rekla. Ostojić je bio bolji kandidat, poručio je Ranko Ostojić Bernardiću koji je uzvratio da se povinovao odluci višeg tijela, i to krivoj odluci.

-Nisam bio u prilici utjecati na odluku, kao što nisam bio u prilici da Milanoviću savjetujem da se ne nalazi s Klemmom, uzvratio je Bernardić.

Bivši ministar unutarnjih poslova poručio mu je neka se odluči: hoće li vjerovati anketama ili neće.

-Kada drugi provode ankete, onda im ne vjerujemo, a kada mi provodimo, onda su to anketice, dodale je Sobol.

Nakon što su vrlo obzirno govorili o političkoj ostavštini Zorana Milanovića, svi kandidati za predsjednika SDP-a složili su se da i kod izbora ministara trebalo poštivati sredine u kojima stranka dobiva veću podršku, što je do sada nije bio slučaj, kao što je ukazao esdepeovac iz Međimurja, a pridružili su mu se neki iz Varaždina. Nadu Zadrevec posebno je zaimalo misle li kandidat da je potrebno mijenjati i poštivati stranački statut, a Liviu Faić na koji način misle pridonijeti poboljšanju poslovanja poduzetnika, odnosno poticati ljude da se bave poduzetništvom koje ih može odmaknuti od niskih primanja.

-Uz dužno poštovanje, mislim da poduzetnici nisu najlošije prolazili prošlih godina, već radnici, upozorila je Leaković, dok je Ostojić ustvrdio da zalaganje za poduzetnike i radnike nije u opreci, a Miljenić da treba biti oprezan kod zalaganja za porezna rasterećenja jer to znači i manje novaca za lokalnu samoupravu, a to znači i za dječje vrtiće, što na kraju osjete korisnici.