Kišić: SDP neće podržati Habušev proračun ako ne usvoji naše amandmane

| 28.12.2016. u 14:55h | Objavljeno u Aktualno

- Do jučer kasno navečer imali smo Gradski odbor SDP-a, još su danas ujutro bila određena usklađivanja, a bit će ih i danas tijekom cijelog dana. Na jučerašnjoj trosatnoj sjednici Gradskog odbora donesena je načelna odluka da je SDP protiv ovakvog proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Goran Habuš. Nekoliko je razloga zašto smo protiv. Prije svega smatramo da je prihodovna strana proračuna, uvjetno rečeno, napuhana - istaknuo je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Gradske organizacije SDP-a Grada Varaždina Alen Kišić.

Kišić i Neven Bosilj, potpredsjednik GO SDP-a, naveli su razloge zašto ovakav proračun, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, neće podržati. Ipak, nisu za to da dođe povjerenik, no kad bi došlo do glasanja o odluci o privremenom financiranju, SDP bi je podržao.

- Međutim, mi smo još uvijek stava da je možda najbolje da proračun prođe za građane ovoga grada i da projekti ne staju te da se od Grada Varaždina ne radi "grad slučaj" nekoliko mjeseci do izbora. Međutim, to uvjetno ima nekoliko segmenata koji ovise o tome hoće li SDP podržati proračun ili neće. Bit će tu nekoliko amandmana koje ćemo dati gradonačelniku koje može podnijeti isključivo gradonačelnik. Mi ih kao stranka ne možemo podnijeti s obzirom na to da kao stranka možemo podnijeti amandmane najkasnije 48 sati prije sjednice. Mi ćemo naše amandmane uputiti gradonačelniku Habušu kao predlagatelju i ukoliko ih on usvoji i predloži na Gradskom vijeću, jedino u tom slučaju bismo mi ipak podržali proračun - obrazložio je Kišić stav SDP-a.

Ti amandmani, pojasnio je, će se prije svega ticati smanjenja prihodovne strane proračuna, a sukladno tome i usklađivanje s rashodovnom stranom.

- Prihodovna zato jer nije realna i jer je napuhnuta te će onome koji u šestom mjesecu dođe u Gradsku vijećnicu biti nemoguće raditi ukoliko se on realizira. Ne želimo ostaviti da bilo tko tko dođe na vlast iduće godine bude u velikim problemima - smatra Kišić. Dodao je kako su prvu intervenciju imali u proračun vezano na skidanje točke o prodaji dionica Termoplina iz prihoda, što je gradonačelnik Habuš i učinio.

- Iz tih 67 milijuna kuna, skinuti su rashodi koji se tiču kredita, to je 25 milijuna kuna. Ostalih 40 milijuna kuna, čime smo mi izrazito nezadovoljni, je napravljeno na način da se stavke koje su bile planirane, primjerice komunalni doprinos koji je bio planiran na 14 milijuna kuna sada povećo na 20 milijuna kuna bez ikakvog pokrića, samo da se onih 40 milijuna kuna razlike pokrije. Na taj način nećemo podržati proračun. Zato ćemo dati amandmane kojima se smanjuje prihodovna strana proračuna za 20 do 25 milijuna kuna, a nakon toga ćemo, sukladno tome, prilagođavati i rashodovnu stranu - pojasnio je Kišić istaknuvši da na taj način više neće biti predizborni i prenapuhani proračun, već realan proračun kakav Varaždin zaslužuje.

Večeras će ponovno imati Gradski odbor i vidjeti jesu li usvojeni njihovi zahtjevi. Ukoliko jesu, onda će razgovarati, a ako nisu onda proračun neće podržati.

Neke od primjera nelogičnosit u proračunu pobrojio je Neven Bosilj. Naglasio je da ih najviše smeta nerealna prihodovna strana zbog koje bi onaj tko iduće godine preuzme vlast morao odmah ići u rebalans proračuna.

- Primjerice, planirani su prihodi od dividende 10 milijuna kuna, a zadnjih pet godina je najviše bila 5,3 milijuna kuna. Planira se prihod od Aquatehnike, što će biti prihod Varkoma u 2017., a to se može u gradski proračun dobiti tek 2018. Porez na dohodak je veći za nekih 1,2 milijuna kuna, a 1. siječnja idu izmjene zakona o dohotku, za što je Ministrastvo financija već dalo naputak da će jedinicama lokalne samouprave koje izgube, sufinancirati taj dio pa prema tome ne može biti taj dio poreza na dohodak veći nego prošle godine. Zatim, za prodaju zemljišta je predviđeno 17 milijuna kuna, a u 2016. je bilo 7,5 milijuna kuna. U prvotnoj verziji proračuna kad smo tražili da se makne Termoplin je bilo 10 milijuna kuna, da bi se sad povećalo na 17 milijuna kuna - naveo je Bosilj naglasivši kako su to primjeri i stavke koje su nerealne te da se prihodovna strana mora smanjiti 20 do 30 milijuna kuna minimalno.

- Tražit ćemo i dopunu na rashodovnoj strani, za koju mislimo da možda zaboravljena, a to je 1,5 milijuna kuna za uređenje školskih kuhinja za kuhane obroke - dodao je Kišić.

Što će se događati na rashodovnoj strani, ukoliko prođu njihovi amandmani, Kišić nije dao konačan odgovor. Naveo je da će tek vidjeti koji će to projekti biti obustavljeni.

- Ovisno o tome koji je to iznos na prihodovnoj strani. Naravno da rashodi moraju biti usklađeni s prihodima. Trenutno je financijski grad stabilan i mislimo da je pošteno pet mjeseci do izbora ostaviti ga stabilnim za novu garnituru vlasti. Na ovaj način koji predlaže gradonačelnik Habuš, to neće biti moguće - ponovio je.

Kišić je najavio da će podržati prijedlog HDZ-a vezano na stavljanje na dnevni red točke o Varkomu.

- SDP je dosljedan, smatramo da se dobro ne upravlja Varkomom i nismo odustali od zahtjeva smjene gospodina Vlašića. Ono što smo dosad mogli napraviti smo napravili. Stav Gradskog odbora SDP-a jest da ćemo podržati prijedlog dopune dnevnog reda koji predlaže HDZ. Ako je to prijedlog kojim se traži izvješće gradonačelnika i gospodina Vlašića, mi apsolutno to prihvaćamo bez obzira što je predlagatelj HDZ i voljeli bismo kada bi i druge stranke bile u tom pogledu dosljedne - rekao je predsjednik varaždinskog SDP-a.

Na pitanje zašto sinoć nije bio na prosvjednom zboru građana 7. mjesnog odbora te hoće li SDP podržati prijedlog odluke o mirnom rješenju spora između C.I.O.S. MBO i Grada Varaždina, Kišić je odgovorio kako je u to vrijeme imao sjednicu Gardskog odbora te da će danas odlučiti kako će vijećnici SDP-a glasati o tom prijedlogu.

- Razgovarao sam o tome s gradonačelnikom Habušom i koliko ja znam on neće povući ovaj prijedlog. Što se tiče našeg stava, danas ćemo na Gradskom odboru razgovarati o tome i odlučiti što ćemo. Čuli smo kakav je stav građana, što smo i željeli te ćemo donijeti odluku - odgovorio je Kišić.