Kineska delegacija i ministar T. Tolušić posjetili Koku d.d. da bi dogovorili izvoz Foto: Krešimir Đurić

Kineska delegacija i ministar T. Tolušić posjetili Koku d.d. da bi dogovorili izvoz

| 18.6.2019. u 15:56h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, domaćin je delegaciji iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine koju predvodi ministar Han Changfu, a koja boravi ovih dana u Hrvatskoj.

Danas su tako posjetili Koku d.d. objekt za preradu mesa peradi, a na pitanje koji je cilj posjeta kineske delegacije Hrvatskoj i zašto su odabrali i varaždinsku Koku, ministar Tolušić je odgovorio da žele dogovoriti izvoz naših prehrambenih proizvoda u Kinu.

- S dogovorima vezanim uz mliječne proizvode smo pri kraju i upravo zato je tu i Vindija, budući da je jedan od naših najvećih prerađivača mlijeka, odnosno proizvođača mliječnih proizvoda. Druga stvar koju pokušavamo dogovoriti je dozvola za izvoz svinjskog i pilećeg mesa i upravo je Koka jedan od najboljih pokazatelja što to Hrvatska može ponuditi i u tom segmentu, kad govorimo o pilećem mesu, svježem ili poluprerađenim proizvodima - rekao je Tolušić, dodajući da se prvim pozitivnim rezultatima razgovora nada već ove godine, iako su procedure dugotrajne.

- Na mliječne proizvode smo čekali gotovo pet godina, a nadam se da će u rujnu ili listopadu naše tvrtke konačno moći izvoziti. Upravo zato intenziviramo suradnju s kineskom stranom, da ne čekamo na svinjsko i pileće meso ponovo pet godina, nego do pola godine, godinu, odnosno što je prije moguće – rekao je Tolušić.

Na primjedbu može li Hrvatska svojim proizvodima zadovoljiti tek mali dio kineskog tržišta odgovorio je da nitko ne govori da će se izvoziti za 1,4 milijarde stanovnika, ali da možemo pokriti neku kinesku regiju.

- U pogonu smo Koke, gledali proizvode koji se izvoze u Italiju, Englesku, Španjolsku, ne vidim zašto se ne bi mogli izvoziti i u Kinu. Naravno, ne za 1,4 milijarde stanovnika, to nitko niti ne govori, ali da možemo pokriti područje neke regije ili grada, sigurno da možemo. Na kraju krajeva, imamo dosta pozitivnih primjera i hrvatske proizvođače koji bez problema izvoze u Kinu, doduše, neke druge proizvode - zaključio je.

U obilasku Koke gostima se pridružio Dragutin Drk, generalni direktor Vindije. Naglasio je kako Vindija svoje proizvode izvozi u brojne zemlje.

- Broj tih zemalja se stalno proširuje, a kad govorimo o Kini, moramo na prave relacije postaviti predodžbe o broju ljudi i količini proizvoda. Recimo, u Kini djeluje Spar koji tamo ima nekoliko svojih trgovina i mi konkretno možemo razgovarati sa Sparom oko opskrbe dijela trgovina koje su tamo. To je kupac kao i Mercator ili Konzum, na taj način moramo gledati stvari – rekao je Drk, dodajući da oni mogu osigurati godišnje za kinesko tržište potrebne količine.

- Ako je riječ o nekoj trgovini, to može biti godišnje oko 2,5 milijuna kilograma, a to mi možemo. Inače, godišnje proizvodimo oko 50 milijuna kilograma. Svi imaju predodžbu, kad je riječ o Kini, tko će opskrbljivati 1,5 milijarde ljudi, ali to su zablude. Ima mjesta i za nas – istaknuo je direktor Vindije.

Označeno u