Karlo i Alan sklopili prvo životno partnerstvo u Varaždinu, a mi donosimo njihovu priču

Valerija Mihalić | 27.2.2017. u 13:35h | Objavljeno u Aktualno

Dok gotovo svaki treći brak u Hrvatskoj završava razvodom, Karlo i Alan odlučili su svoju gotovo 15-godišnju vezu ozakoniti prije dvije godine.

Time su postali prvi gay par koji je u Varaždinu sklopio životno partnerstvo.

- Na životno partnerstvo smo se odlučili jer smo već dugo skupa, a kupovali smo stan. Obojica smo ulazili u malo veće financijske izdatke pa smo zaključili da bi nam sklapanje životnog partnerstva bilo najpametnije, odnosno da započnemo jedan novi način zajedničkog života - kažu Karlo i Alan.

Karlo i Alan 1

Karlo i Alan vrlo su otvorene osobe, ne skrivaju svoju homoseksualnost, ali ju, kako sami ističu, previše javno ne pokazuju.

- Kad gledate s pravne strane, zakon vam u životnom partnerstvu pruža nekakve dodatne mogućnosti. Tu je pitanje nasljeđivanja, prava koja se stječu. Zakon dopušta da se brinete o osobi s kojom ste u vezi, ukoliko ona završi u bolnici. Jer, da nismo sklopili životno partnerstvo, a živimo zajedno, ako netko od nas dvoje završi u bolnici, jedan za drugog ne možemo donositi nikakve odluke. Mi bismo u toj situaciji bili dva prijatelja koja žive zajedno. Odlučili smo da je to najjednostavniji način - pojašnjava Alan.

Cijelu njihovu priču, kako ih prihvaćaju okolina, prijatelji, kolege na poslu... čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u