Apsurd: Mjesec dana liječenja stoji kao petina kutije cigareta?!

| 12.12.2016. u 13:25h | Objavljeno u Aktualno

Zdravstveni bi se sustav davno urušio da nema razumijevanja proizvođača lijekova koji ga održavaju tolerirajući kasna plaćanja, a da je došlo do dodatnog opterećenja uslijed povećanja PDV-a, to bi izazvalo nova kašnjenja koja bi teško podnijela ionako prenapregnuta farmaceutska industrija, osobito domaća koje je maksimalno racionalizirala troškove. Upozoravaju to domaći farmaceuti koji pozdravljaju odluku o zadržavanju stope od 5 posto na lijekove na recept, iako je jasno da oni zapravo od zadržavanja statusa quo nemaju izravno gotovo ništa, već ima država, odnosno HZZO.

Manjak sredstava u zdravstvenom sustavu uglavnom se pokušava nadoknaditi od farmaceuta kroz veliki pritisak na cijene lijekova.

- U zdravstvenom sustavu trošak za lijekove na recept pao je na samo 14 posto. A svih ovih godina uštede su se uglavnom događale samo na lijekovima na recept. Zbog toga se došlo do toga da 30-dnevna terapija pojedinim lijekom stoji 4-5 kuna, a kutija cigareta 25 kuna. Ili usporedite to sa trenutno aktualnim odnosom cijena litre vode i mlijeka. To su neusporedivo niske cijene lijekova prema bilo čemu drugom. Mjesec dana se liječite za petinu cijene kutije cigareta, odnosno pola bočice vode ili jedne kuglice sladoleda - upozoravaju.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti