Jagić: U Varaždinskoj županiji smanjen broj ovisnika u odnosu na prethodne godine

| 17.11.2016. u 17:32h | Objavljeno u Aktualno

U mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji se održava od 15. studenoga do 15. prosinca danas je u Županijskoj palači održani stručni skup pod nazivom „Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti u lokalnoj zajednici“, a središnja tema skupa bila je „ADHD i ovisnosti“.

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić tom je prilikom pozdravio ovu inicijativu istaknuvši kako je glavni cilj upoznati cjelokupnu javnost s problemom svih oblika ovisnosti te potaknuti sve subjekte na poduzimanje zajedničkih aktivnosti kako bi se suprotstavilo ovome problemu današnjice. Također je dodao kako je ovisnost problem na kojemu trebaju raditi svi, a ne samo ovisnici, već i stručnjaci i institucije.

Prije svega napomenuo je kako je uvijek naglasak na droge, iako misli da je u Varaždinskoj županiji najveći problem ovisnost o alkoholu.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, ujedno i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje i zlouporabe droga Varaždinske županije Dražen Jagić je istaknuo kako je u proteklih devet mjeseci u Varaždinskoj županiji bilo liječeno 218 ovisnika od kojih je njih 179 bilo opijatskih, dok su ostali bili neopijatski, što je smanjenje u odnosu na prethodne godine kada je taj broj bio 250.

- Gledajući sa stanja rezultata liječenja možemo biti zadovoljni jer nas ti rezultati svrstavaju u red iznad prosjeka Republike Hrvatske – zaključio je Jagić.

Marko Kraljević, dr. med., spec. psihijatrije koji se niz godina bavi ovom problematikom obrazložio je kako podaci iz istraživanja, ali i prakse, pokazuju da veliki postotak osoba koje imaju dijagnozu ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, imaju i dijagnozu ADHD. Isto tako napomenuo je kako radeći na ranom dijagnosticiranju ADHD-a i što ranijem uvođenju i primjeni specifične psihofarmakoterapije i psihosocijalnog tretmana, očekuje se i značajno smanjivanje razvijanja ovisnosti kod adolescenata (te posljedično i kod odraslih).

Stručnom skupu prisustvovali su uz ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslava Kovačića i načelnik PU varaždinske Darko Jurčec, Danijel Tekić iz PU varaždinske te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.