Iskustva Varaždinaca u Njemačkoj i Irskoj: Bolje nam je i ne planiramo povratak

| 18.9.2017. u 16:55h | Objavljeno u Aktualno

Iseljavanje stanovnika iz Hrvatske u zemlje zapadne Europe ne prestaje, a prije te velike odluke svi se pitaju hoće li im zaista u stranoj zemlji biti bolje i što ih tamo čeka. Iskustva onih koji su već otišli su različita: nekima je dobro i ni ne pomišljaju na povratak, dok drugi smatraju da vani ipak nije sve tako sjajno.

Njemačka već tradicionalno privlači brojne Hrvate u potrazi za boljim životom, a prema podacima medijske kuće Deutsche Welle, građevinski inženjeri, koji su među traženijim zanimanjima, zarade oko 3.000 eura bruto, odnosno 2.000 eura neto.

Toliko zarađuju i arhitekti, dok liječnici i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 eura više. Konobari, kuhari i frizeri mjesečno zarađuju 1.000 eura, plus napojnice, a automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.

Vrlo su traženi i njegovatelji te medicinske sestre i tehničari s iskustvom, čija je prosječna plaća oko 2.400 eura bruto, odnosno 1.600 eura neto. Istražujući kako se s prosječnom plaćom živi u Njemačkoj, spomenuti izvor navodi da za stan i režije, ovisno o gradu, treba izdvojiti najmanje 600 eura, za hranu se po osobi prosječno izdvaja 280 eura, dok za mjesečnu kartu za javni prijevoz treba 50 do 100 eura.

Nekima od plaće tako i ne ostane baš previše, no iskustva su različita. Među onima koji nisu požalili svoj odlazak u Njemačku je i Andrea V. (44) iz okolice Varaždina, koja u Münchenu živi od prosinca 2014. godine. Voditeljica je kafeterije u jednoj gradskoj bolnici, uz plaću od 3.200 eura bruto, odnosno 2.100 eura neto.

- Kao samac, plaćam veliki porez. Da sam u braku, imala bih 400 eura veću plaću. No, zadovoljna sam, dvije godine vodim kafeteriju, a šefa sam kroz to vrijeme vidjela tek tri puta. Zadovoljan je rezultatima pa samo nazove i pita trebam li nešto i to je to - kaže Andrea.

Naglašava da su uvjeti rada puno bolji nego u Hrvatskoj.

- Sve funkcionira puno bolje i brže. Iako je ugovor na neodređeno rijetkost, nema straha jer posla ima. Uvijek se nešto nađe i znaš da se brzo možeš opet zaposliti. Tko hoće, može zaraditi. Svi prekovremeni su mi plaćeni, tako da i sama želim više raditi - priznaje.

Dodaje da su u Njemačkoj popularni tzv. mini-poslovi...

Cijelu priču naših o iskustvima naših iseljenika pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti