INTERVJU "Da bi Varaždin bio turistički grad treba nam više od arhitekture i muzeja"

Valerija Mihalić | 24.1.2017. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Od konobara u Njivicama, do dugogodišnjeg direktora Gastrocoma, najpoznatije varaždinske ugostiteljske tvrtke, Josip Barulek iza sebe ima pune 42 godine radnog staža u ugostiteljstvu.

S početkom veljače ove godine odlazi u mirovinu, ali to ne znači i da se potpuno povlači s posla jer ipak ostaje prisutan kao savjetnik mlađim generacijama.

Što misli o današnjem ugostiteljstvu, s kojim izazovima se suočava, koliko je zadovoljan ostvarenim, a što je ostalo neostvareno, otkrio je u razgovoru za Varaždinske vijesti.

Iza vas je respektabilna karijera ostvarena u ugostiteljstvu. Počeli ste kao konobar, a u mirovinu odlazite kao direktor jedne od najpoznatijih, ali i najcjenjenijih ugostiteljskih tvrtki u Varaždinu i okolici.

- Da, pune 42 godine rada ostvario sam u svega četiri tvrtke. Konobarski zanat učio sam u Njivicama gdje sam prvih godinu dana radio u tamošnjem ugostiteljskom poduzeću. Zatim sam četiri godine radio u kumrovačkom Spomendomu, a o od 1979. godine pa sve do danas sam u Varaždinu. Prvo sam bio u bivšem ugostiteljskom poduzeću Varaždin, a od 1981. do 1996. bio sam direktor hotela Turist, a od 1996. do danas direktor Gastrocoma. Višu hotelijersku školu završio sam Zagrebu gdje sam 1978. diplomirao u prvoj generaciji, a potom sam u Varaždinu završio tržišno poslovanje. Bilo je to permanentno učenje, koje se nastavlja još i danas.

U vašoj karijeri zasigurno je bilo mnogo susreta s razni državnicima, poznatim osobama koje su prolazile kroz Varaždin.

- Bilo je i državnika i slavnih osoba. Kroz tako dugo razdoblje rada i tvrtki u kojima sam radio, gotovo da i ne možete da se ne susretnete s poznatim osobama. Kad sam radio u Kumrovcu, dva puta sam ugostio bivšeg predsjednika Josipa Broza Tita u Spomendomu. U Varaždinu sam ugostio sve predsjednike i premijere koji su bili u novoj državi. Što se tiče ljudi iz kulture, i njih je bilo mnogo u hotelu Turist. Hotel Turist je nekad bio jedna od boljih hotela kontinentalnog dijela Hrvatske B kategorije, za ono vrijeme i ekipom i opremljenošću bio je dosta respektabilan. Turist je 80-ih godina imao više od 70 tisuća noćenja godišnje, od toga 30 posto stranaca, a danas svih pet smještajnih objekata godišnje nema toliko noćenja.

Cijeli intervju te stavove Josipa Baruleka o turističkoj ponudu Varaždina i druge pričitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti