Interaktivna radionica za djecu "Petarde nisu igračke"

M.P./Varaždinske vijesti | 14.11.2016. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

Božićni i novogodišnji blagdani često se ne obilježavaju prikladno i u mirnom ozračju, posebno u pogledu sigurnosti djece i mladih. Djeca su rizična skupina obzirom na njihovu znatiželju i zaigranost. Često puta se zabavljaju s petardama bez nadzora, bez da su svjesni potencijalne opasnosti. Obzirom da rukovanje pirotehnikom zahtijeva poseban oprez, najveća je odgovornost na roditeljima.

- Djeca, bez roditelja, ne bi smjela samostalno koristiti pirotehniku jer petarde nisu igračke - ističu iz PU varaždinske dodavši da su vezano uz to policijski službenici Policijske uprave varaždinske osmislili preventivnu aktivnost pod nazivom "Petarde nisu igračke".

Cilj predmetne aktivnosti je zaštita djece od tjelesnog ozljeđivanja i smrtnog stradavanja uslijed nepažnje, znatiželje i igre s oružjem, MES i pirotehničkim sredstvima, upoznavanje s izgledom navedenih sredstava, opasnostima koje predstavljaju, kao i mjerama samozaštite – pravilnog i pravovremenog reagiranja u slučaju pronalaska istih, njihovog otkrivanja i nailaska. Naglasak je na samozaštitnom ponašanju te pravilnom reagiranju kod kritičnog događaja.

- Interaktivna radionica bit će organizirana za grupe učenika osmih razreda osnovnih škola u trajanju od jedan školski sat, u razdoblju od 14. studenog do 2. prosinca, neposredno prije zimskog odmora učenika, u četrnaest osnovnih škola grada Varaždina i Varaždinske županije. Blagdani se mogu proslaviti i drugačije ljepše, ugodnije, prije svega svečanije - upozoravaju iz policije.