IN MEMORIAM Preminula novinarka Varaždinskih vijesti Anica Jeremić

Marija Barić / Businessin.hr | 15.11.2017. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas, 15. studenog iznenada je preminula novinarka Varaždinskih vijesti Anica Jeremić (4.srpnja 1951. - 15.studeni 2017.).

Kao vrsni kroničar svoga kraja Anica je za dobru priču rado odlazila na teren te bi njezine priče bile pune života i istinske empatije, a pokretala je i poticala u ime redakcije i mnoge humanitarne aktivnosti, jer voljela je ljude i svoj kraj u koji je bila duboko uronjena i svojom životnom pričom.

Živjela je sa suprugom i sinom Ivicom i njegovom obitelji u Majerju, a zasigurno bi i sama htjela istaknuti da kao i mnogi drugi kolege, iz redakcije Varaždinskih vijesti, iako je odlazila u mirovinu, nije rado otišla. Pa kako i bi, ta u njoj je ostvarila čitavu svoju karijeru, počevši od pripravničkih dana pa do zrelog profesionalca.

Osim statusa novinara urednika s nekoliko specijalizacija bila je i glavna urednica Varaždinskih vijesti u nekoliko navrata. Kao profesionalna novinarka bila je konstruktivna u osmišljavanju tema, bilo kroz praćenje lokalnih uprava i samouprava, primjerice županijske skupštine, neke općine i sl. ili svakodnevnoga života malog čovjeka u svome kraju, tema iz područja gospodarstva, zdravstva...

Njezin profesionalni život bio je besprijekoran, iako je u novinarskom poslu to (od)uvijek plovidba između Scile i Haribde, jer objektivnost i istina, moraju biti zastupljeni, bez obzira na političke i druge pritiske, kojih novinarstvo osobito manjih sredina, nikada nije bilo, niti će biti pošteđeno. Bila je članica Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske te Udruge za hospicij.

Anica je nakon umirovljenja napisala i jednu knjigu : „Prvu monografiju Općine Sračinec“, a tom je prigodom zapisala :

Imala sam sreću da sam kroz svoj profesionalni rad novinarke bila svjedokom brojnih događaja s područja općine Sračinec. U pripremi knjige što je pred vama pomogli su mi mnogi mještani Sračinca i Svibovca Podravskog pa svima njima od srca zahvaljujem. Mnogi od njih otvorili su mi svoje domove, počesto i srce i dušu i sa mnom podijelili sjećanja na prošlost ili pak mi pokazali kakvim se sve zanimljivim stvarima i poslovima bave. Do podataka za monografiju, osim na uobičajenim mjestima, dolazila sam i u vašim kuhinjama i dnevnim boravcima, u proizvodnim pogonima lokalnih poduzeća i trgovačkih društava, društvenim domovima, ali i u kafićima pa i u svom minijaturnom Matizu, gdje je također obavljen jedan intervju.

Riječi su to kojima je naša Anica zapravo ukratko ispričala kako je protekao i čitav njezin novinarski radni vijek, jer informacije koje je ona kreirala nisu se mogle pronaći ni na Facebooku ni Linkedinu niti na nekoj od stranica Wikipedije.

Anica je otišla iznenada, u rano jutro i iz mira svoga doma. Oprostila se od ovoga svijeta na rukama najdražeg joj sina kojemu je bila velika inspiracija i uzor. Njezinim je preranim odlaskom izgubila obitelj, zajednica i njezini prijatelji i kolege novinari, ali i čitatelji koji su njezin rad u Varaždinskim vijestima pratili sve do njezina umirovljenja.

Počivala u miru

Marija Barić, Businessin.hr

Označeno u