"Imamo sjajne kirurge, no problem je što nemamo standarde" Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

"Imamo sjajne kirurge, no problem je što nemamo standarde"

| 12.12.2018. u 11:34h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Imamo sjajne pojedince, kirurge, koji mogu raditi odmah u bilo kojem dijelu svijeta, no ono što je problem je to što nemamo standarde i tu struka mora napraviti svoje, veli prof. dr. sc. Mario Zovak, predsjednik Hrvatskog kirurškog društva Hrvatskog liječničkog zbora, koje je početkom mjeseca održalo sastanak u Varaždinu tijekom kojeg smo razgovarali o kirurgiji i HKD-u.

Kako ukazuje Zovak, Hrvatska je razmjerno mala zemlja, a po ulaganjima u zdravstvo razmjerno skromna, ali se kirurzi stalno uspoređuju sa svijetom te imaju kontakte sa stranim kolegama.

- Godišnje obiđemo dva tri velika svjetska kongresa, družimo se s kolegama koji rade u vodećim ustanovama u SAD-a, Izraelu, Njemačkoj, Francuskoj, UK, Japanu … Ima nas posvuda i stalno se uspoređujemo, što je jedino ispravno. Kirurgija vam je kao borilački sportovi: svaki dan radite na sebi i gotovo svaki dan se iznenadite kako u nečemu možete biti bolji. Imamo sjajne pojedince, no nismo svi sjajni. I nemamo sustav kvalitete, kao što postoji, slikovito rečeno, u NBA. Tu se zna koliko netko ima utakmica, uspješnost, trica, asistencija… I na temelju toga zna se koliko koji igrač vrijedi na tržištu. Takvog sustava nema, a vani su stvari jako transparentne i jasne. Uspjeh liječenja pacijenta ovisi o puno čimbenika, a među njima je i kvaliteta liječnika. I od toga moramo početi, ukazuje čelnik društva, koje nadzire i pratiti napredak te ujednačenost standarda u hrvatskoj kirurgiji.
Posebno ukazuje da su trendovi u svijetu takvi da se, radi ušteda i boljih ishoda liječenja, ustrojavaju centri izvrsnosti gdje se rade neke rjeđe, složenije i skupe procedure, ali i da će se kao čelnik HKD-a zalagati da se i u najmanjim bolnicama operira po standardima, kao i u najvećim ustanovama.

- Kao predsjednik našeg društva vodit ću brigu da hrvatska kirurgija ima bolje uvjete i više novaca, no mi se moramo okrenuti i sami sebi te reći što možemo sami napraviti. Mi ćemo morati potaknuti, kao što sam spomenuo, uvođenje standarda za ocjenu kvalitete rada. Struka je ta koja može i mora nešto učiniti po tom pitanju, a ne politika. Struka je ta koja mora krenuti od sebe i svojih redova i reći: gospodo mi moramo nešto promijeniti, upozorava Zovak.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u